Коалиция “4 анти” ДПС и ГЕРБ замига в червено – уж не бяха важни министрите, а вече искат и име на новия Гешев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030529 www.24chasa.bg
Ръководствата на “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” се срещнаха на консултация по инициатива на Мая Манолова. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Мая и “Да, България” задават тренд на 28 юли

След 4 часа горещи дебати за “карантина” на ДПС отговорът на Ивайло Вълчев на въпрос изключват ли го от разговорите е “Не!”

ДБ, БСП и ИБГНИ не са доволни от преговорите с партията на Трифонов, събират се вече по двойки

Извеждане на ДПС по “санитарен кордон” от формулата на новата власт и нови, по-категорични условия към партията на Трифонов за подкрепа на кабинет с нейния мандат.

Това обръщане на тренда настъпи на 6-ия ден от старта на разговорите между “Има такъв народ” и останалите парламентарни сили без ГЕРБ. Те започнаха с двустранна среща между ИТН и “Демократична България” в петък, продължиха с останалите формации, включително ДПС, през уикенда, а от понеделник текат тематичните срещи между експерти за изчистване на противоречията. Дотук след всеки кръг участниците обясняваха с усмивка, че имат сближаване.

На 28 юли обаче тонът рязко се втвърди. Канените от ИТН партии дадоха да се разбере, че след като два дни ходят по “експертни срещи”, а от тях не произтичат нито крайни решения, нито имена за министри, цената за подкрепата им се вдига.

Това първо стана от трибуната на пленарната зала с реч на Христо Иванов с остри нападки към ДПС, а след това и на среща между ДБ и хората на Мая Манолова, с която те отпочнаха собствени консултации. Междувременно пък БСП поканиха в петък на разговор ДБ, а в понеделник - ИБГНИ.

Двустранната среща с ДБ вчера бе по инициатива на Манолова. Сами я нарекоха червена лампичка към ИТН.

“Самият факт, че ДПС бяха включени във формата на преговори, няма как да не е червена лампичка за нас. Комбинация от фактори -

липса на имена,

липса изобщо

на разговор,

насочен към поемане на политически ангажименти, и форматиране на процеса, в който се включва и ДПС, оформя модел на плаващи мнозинства, в които движението на Ахмед Доган плува най-добре”, констатира Иванов, фокусиран върху движението от рано сутринта.

“Многократно призоваваме формулата на бъдещото управление да стъпва на ясна воля да се осигури управлението, не просто правителството”, каза Иванов в нарочна декларация в залата веднага щом бе решено БНТ да излъчва заседанието. И посочи каква конфигурация - да осигурява дистанция и от ГЕРБ и ДПС. За тези формации гласуваха хора, но в основата им стоят корупционни ядра и докато те не се освободят от тях, не бива да бъдат допускани в управлението, заяви той. Разбирал аритметиката, но парламентаризмът е повече от аритметика. Може би

се търси

противопоставяне

на тигъра ГЕРБ

с тигъра ДПС

Но през 2013 г. видяхме как двата тигъра взаимно опитаха да се легитимират и да скрият мръсната тайна на своята корупционна свързаност, продължи лидерът на ДБ.

Вие търгувате всяка власт, а ДПС не е заложник на никакви интереси. Но вие сте заложник на организирана олигархично-медийна политическа група, отвърна му Мустафа Карадайъ.

В крайна сметка Иванов декларира от трибуната, че били готови да работят отговорно, ако някой наистина желае подкрепата на ДБ, но не и да са смокинов лист. А подбраните министри да привличат доверие, а не да повдигат въпроси. (Виж на 4-а стр. кого харесват демократите на Иванов.) Най-вероятният избор на ИТН за премиер Петър Илиев, когото “24 часа” посочи още в началото на седмицата, не е обсъждан с партиите на протеста, заяви лидерът на ДБ.

След последвалата двустранна среща с “Изправи сеБГ! Ние идваме!” лидерът на ДБ избори условията за подкрепа:

- Промяна в конституцията

- Изчистване на регулаторите от корупционни калинки

- Изчистване на службите една по една

- Изчистване на финансовата система от мръсни пари

- Решителен пакет от мерки, свързани с акциите по “Магнитски”

Без влиянието на ГЕРБ и ДПС в следващото правителство е твърдата позиция и на двете политически сили, повториха той и Манолова в кулоарите. Обявиха, че са обединили в идеите си за борба с корупцията, съдебната реформа, конституционната реформа. Както и за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври. От ИТН засега остават на позицията първо да се видят възможностите на бюджета, а сметките за пенсиите да се правят от януари догодина.

В същото време двамата председатели на протестните формации

продължават

да твърдят, ще

направят всичко

възможно да се

реализира

правителство с

мандата на ИТН “Искаме с първия мандат да бъде излъчен кабинет, но той да бъде смислен. Конструктивни сме и няма да поставяме твърди искания”, обеща Иванов.

Но се обърна към хората на Слави: “Как ще стигнем до взаимните ангажименти, които ще изпълнява следващото управление? Защото фокусът е, че в един момент просто ще се появят някакви имена, които ще бъдат гласувани или не.”

Посочи и че ако се стигне до освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, трябва да е сигурно, че ГЕРБ и ДПС няма да повлияят на избора на следващия. “Защото в момента темата не е дали Иван Гешев ще си тръгне.

В момента

темата е кой ще

бъде наследник

и кой ще има дялове. Бързам веднага да кажа заради фантасмагориите в съзнанието на бившия премиер Борисов: Не, аз не съм кандидат за поста”, заяви Иванов.

“ГЕРБ и ДПС са носители на корупционния вирус и трябва да бъдат поставени под карантина”, обобщи той новия тренд в конструкцията на бъдещата власт.

След 4 часа мигане на “червената лампа” обаче сценаристът на Слави и депутат от партията му Ивайло Вълчев отговори с “Не” на въпроса изключено ли е вече движението от разговорите. А запитан защо от ДПС не участват в експертните групи, обясни, че “експерти участват в разговори там, където смятат, че има какво да се говори - да поставят въпроси и да поискат повече информация по приоритетите на ИТН”.

БСП решава окончателно за кабинета, след като чуе кои ще са в него

БСП постигнала сближаване с “Има такъв народ” по много от своите приоритети, но ще вземе окончателно решение за подкрепа на бъдещ кабинет едва след като види и персоналния му състав. Това заяви лидерката Корнелия Нинова.

За наше най-голямо удоволствие стари законопроекти, които години наред бяха отхвърляни от предишното мнозинство, сега срещат разбиране, каза лидерката. По 6 от червените приоритети в здравеопазването има сближаване с ИТН, сред тях болниците да не са търговски дружества, да има защитени в труднодостъпни и обезлюдени райони, забрана да се продават държавни и общински болници.

В образованието са единодушни за нов модел на финансиране, а не “парите следват ученика”, преглед на учебниците с акцент патриотично възпитание, увеличението на заплатите на учителите, следване без текси в дефицитни специалности срещу работа в България и пр.

В социална сфера преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуално за всички, каза Нинова. Но БСП иска да е от 1 октомври, а ИТН - от 1 януари догодина.

Безплатни лекарства и учебници за децата, семейна подходно облагане, данъчни облекчения за работещи родители, помощите за 2-о и 3-о дете били също точки на сближаване. Предстоят срещите по темите икономика и борба с корупцията и съдебна реформа.

Хората на Слави: Не сме мислили за споразумение, а имена ще кажем чак след като вземем мандата

Нито дума за подписване на споразумение с подкрепящите кабинет с техния мандат партии не отварят от “Има такъв народ”.

Първи за разписан документ заговориха от ДБ още в деня на откриването на 46-ия парламент. После пленумът на БСП даде мандат на хората си да преговарят, ако на финала всичко бъде разписано. От Брюксел пък евродепутатът Радан Кънев посъветва, че тъй като ИТН е лидерска партия, документ без личния подпис на Слави Трифонов няма да е надежден. А вчера за споразумение настоятелно призова и служебният премиер Стефан Янев.

“За споразумение не сме разсъждавали” - това бе краткият отговор на депутата Ивайло Вълчев от ръководството на ИТН.

Не сме получили мандат, за да назоваваме конкретни имена, каза сценаристът. И това няма да се случи до края на седмицата, стана ясно от думите му.

Далеч сме от мисълта да “строим” нашето поведение само от това кой какво очаква от нас и как ще бъде щастлив, заяви Вълчев.

Президентът поиска от партиите бърза формула за кабинет, премиерът против неясно обединение

Трябвало да докажат, че не възпроизвеждат стари и компрометирани модели

Преговарящите за ново правителство партии бързо да стигнат до формула на управление, след което да им бъде връчен мандат за кабинет. За това призова президентът Румен Радев в сряда през позиция, разпространена от пресцентъра му.

“Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет. Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили”, се казва в позицията.

Четирите политически сили, които преговарят за съставянето на ново правителство - “Има такъв народ”, “Демократична България”, БСП и “Изправи се БГ! Ние идваме!”, да подпишат коалиционно

споразумение с

ясни и конкретни

ангажименти,

поиска пък служебният премиер Стефан Янев. Думите му дойдоха, след като цяла седмица от партията на Слави Трифонов декларират, че те ще съставят собствено правителство на малцинството и няма да правят коалиция с останалите подкрепящи партии, а само ще договорят общи политики с хоризонт около една година.

“Очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, в което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес”, подчерта Янев вчера. Отбеляза, че прави впечатление, че политическите сили използват доста по-широки термини като “обединение”, които обаче не предполагат взаимодействие.

За втори път служебният премиер Янев насърчава със свои думи съставянето на редовно правителство. Той все още е един от кандидатите за поста министър-председател и на евентуален редовен кабинет.

Отговорността на политическите сили да съставят правителство с ясна програма и ангажименти ще гарантира на гражданите, че не се правят опити за

възпроизвеждане

на стари и

компрометирани

модели на

поведение,

обясни още Янев в началото на правителственото заседание.

В публичното пространство думата коалиция е натоварена с негативни конотации, отчете той. “Но в същото време “коалицията” е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти”, заяви служебният премиер.