Байдън праща спец по Балканите в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030531 www.24chasa.bg
МАРК ГИТЕНСТИЙН

Американският президент Джо Байдън номинира бившия посланик в Румъния Марк Гитенстийн за представител на САЩ в Европейския съюз, предаде Франс прес. Той оглавяваше мисията в Букурещ през мандата на експрезидента Барак Обама между 2009 и 2012 г. Използвал е поста си, за да увеличи натиска срещу прояви на злоупотреба с власт и в подкрепа на приватизацията в Румъния, посочва АФП.

Гитенстийн беше първият посланик от румънски произход, назначен за висш дипломат на САЩ в Букурещ.

Дядо му е емигрирал в САЩ от

румънския град Ботошани

в края на XIX век.

Джо Байдън, който, за разлика от предшественика си на президентския пост Доналд Тръмп винаги е бил привърженик на ЕС, обеща да засили отношенията със съюзниците на Съединените щати.

Новината за номинацията на 74-годишния Гитенстийн бе оповестена на фона на опитите на американското правителство да заздрави връзките си с ЕС, отбелязва Франс прес.

Марк Гитенстийн е юрист по образование и адвокат по професия. В продължение на 17 години той е работил на различни позиции в Сената на американския Конгрес, отбелязва Ройтерс. Освен това той бе член на екипа от съветници, който подготви по-рано тази година прехода във властта, след като на президентските избори в САЩ миналата година бе избран Джо Байдън.

Кандидатурата му ще бъде разгледана от Сената. 

Междувременно Джо Байдън се похвали, че американското разузнаване е по-добро от руското и каза, че Путин е “изправен пред истински проблем”. “Той управлява икономика, която

разполага с ядрени оръжия

и петролни кладенци и с

нищо друго. Нищо повече

Каква икономика имат изобщо, осмата най-малка в света в момента, да не би да е най-голямата? Той знае, че е изправен пред истински проблем, което го прави още по-опасен според мен”, каза Байдън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изглежда сякаш Байдън, който произнесе речта си по време на посещение в Службата на директора на националното разузнаване, нарочно е пригодил посланието си към разузнавателната общност в страната и е искал да я впечатли. Според Кремъл твърдението на американския президент е далеч от истината и показва непознаване на страната, предаде Ройтерс.

Песков каза, че САЩ са съперник на Русия, макар да се предприемат действия за стабилизиране на изострените отношения. Високопоставени американски и руски представители започнаха вчера в Женева разговори за стратегическата ядрена стабилност.

Говорителят на Кремъл отхвърли също твърденията на Байдън, че Русия вече се намесва в междинните избори в САЩ, насрочени за 2022 г.