Стряскащо: 87 000 българи са инфектирани с хепатит C

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030596 www.24chasa.bg
Кадър Би Ти Ви.

Все по-малко българи се изследват дали са болни от хепатит C. Миналата година това са направили само 700 души. Лекарите обаче смятат, че около 87 хиляди българи са инфектирани, без да подозират, съобщава Би Ти Ви.

Хепатит С е безсимптомно заболяване, можем да живеем с него в продължение на 20-30 години. И без да разберем, то да навреди сериозно на черния ни дроб. Такъв е случаят на Елисавета Хермес. При рутинен преглед и кръвни изследвания разбира, че е болна.

„Уплаших се, защото е нещо, което не знам какво е – хем е заразно, хем не казва нищо в тялото ми, няма болки и симптоми, нищо - просто си си здрав човек. И това беше шок, че съм болна от хепатит C”, разказва Елизавета.

Хепатит С е първата причина за рак на черния дроб и цироза, казва проф. Красимир Антонов от болница „Св. Иван Рилски“.

„Това е пример, че когато човек не знае, идва при лекаря, когато има цироза, ако е много напреднала, тя не е обратима, дори да изгоним вируса, болестта прогресира, за съжаление, човек може да почине от цироза на черния дроб“, казва проф. Антонов.

В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко, отколкото в Европа. От 2 до 31 август всеки може да се изследва безплатно в Клиниката по гастроентерология в университетската болница. А лечението се покрива от Здравната каса.

„Не чакайте – вземете си здравето в свои ръце“, призовава проф. Красимир Антонов.