Урологът Силви Кирилов отказал за здравен министър, Янаки Стоилов все по-близо да остане правосъден

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030611 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов и Кирил Петков разговарят преди вчерашното заседание на служебния кабинет. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Желание поне 7 от служебните да са и в следващо правителство

Шансовете Стефан Янев да е премиер при четворна коалиция намалели силно

Втори отказ за министерски пост е получила партията на Станислав Трифонов “Има такъв народ”, научи “24 часа”.

Урологът д-р Силви Кирилов, който има управленски опит и като директор на големи болници и шеф на Агенцията по трансплантациите, не е приел поканата да стане министър на здравеопазването. Докторът депутат е водещо лице на партията в сектора, бе водач на листа.

Според запознати и бившият шеф на НЗОК Дечо Дечев е отказал поста. Той бе и сред обсъжданите за служебен здравен министър, но нямал подкрепа от протестните партии.

Ден по-рано служебният министър на културата Велислав Минеков също обяви, че засега отказва да остане на поста. Поканата към него била отправена по неподходящ начин, не било и ясно кои ще са премиерът и останалите министри, разясни той във вторник.

Все още има опция начело на редовния кабинет да остане сегашният служебен министър-председател Стефан Янев, научи “24 часа”. В последните дни обаче шансовете му намалели.

Както “24 часа” писа, в момента фаворит да стане 56-ият премиер на България е юристът и преподавател по конституционно право Петър Илиев. Той бе номиниран за правосъден министър в първия проект на ИТН, често бе канен като юрист да говори в “Шоуто на Слави”.

От сряда се засили натискът към ИТН от потенциалните партньори от “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” да се запазят някои от служебните министри, а най-добре - седмина.

“Ние не предлагаме наши номинации, но има хора в служебното правителство, които привличат огромно доверие”, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. И изрично посочи на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието Николай Денков. “Трудно ми е да разбера защо не се правят усилия да бъдат интегрирани в следващия кабинет”, допълни Иванов.

Василев, Петков и Денков бяха посочени от него като контрапункт на имена, които биха били проблемни, но без да споменава кои са те.

Тримата са били канени да бъдат част и от първия вариант на правителство на Трифонов с премиер Николай Василев, но отказаха. А от “Има такъв народ” обясниха, че след като Асен Василев отказал, другите двама се държали като деца и вкупом се дръпнали.

Свои фаворити сред служебните министри за оставане в постоянен кабинет посочи и Мая Манолова. Ако вътрешният Бойко Рашков, вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов и здравният Стойчо Кацаров не останат в новото правителство, било задължително поне да се следват политиките им, разясни тя.

“На базата на техния висок стандарт, професионализъм, почтеност и смелост ще преценяваме и предложенията, които ще бъдат направени от ИТН”, добави лидерката на “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

ИБГНИ харесват работата и на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, стана ясно в края на миналата седмица, когато той бе изслушан от парламента. Шансът да запази креслото се увеличавал и заради възможното издигане на Петър Илиев за премиер, с което правосъдието от първия проект за кабинет остава вакантно.

Малко вероятно е обаче Стойчо Кацаров да остане. Най-силните възражения срещу него идвали от БСП заради вижданията му, че здравната каса трябва да бъде демонополизирана и да се конкурира с частни.