От Росенец до парламента - битката ДПС-ДБ на все по-широк фронт (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030691 www.24chasa.bg
Христо Иванов излезе с декларация от трибуната за бъдещия кабинет СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Цял ден тежки думи за заложниците на корупцията от сарая (по Христо Иванов), за защитниците на символа на задкулисието Прокопиев (по Карадайъ) и за огромната морална пропаст между тях

Остри реплики и взаимни обвинения за корупция и зависимости си размениха “Демократична България” и ДПС в сряда.

Тон даде Христо Иванов, който в декларация нападна остро ДПС, коментирайки разговорите, които “Има такъв народ” води за подкрепа и съставяне на правителство.

Темата за корупцията е крайъгълен камък за подкрепата ни за правителство. Затова ДБ не одобрява включването на ДПС в разговорите, обяви Иванов. Категоричен е, че парламентарната конфигурация трябва да

осигури дистанция

на управлението

от ГЕРБ и ДПС

“Тези две формации продължават да са заложник в своите ядра на корупционни групи около Борисов и сарая”, каза Иванов и обясни, че е готов да доказва тази си оценка дори в анкетни комисии. “И докато това не се промени, докато тези иначе легитимни политически партии, които имат място в парламента, не намерят начин да се освободят от статута на група граждани, които оказват жив щит на своите корупционни ядра, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление, да му налагат своя дневен ред, да търгуват с това влияние, защото това е вратата, през която ще влезе корупцията”, каза Иванов.

Изказването му предизвика остра реакция от страна на ДПС. “Демократична България" се опитва да скрие немощта си зад анти-ДПС риторика, отговори лидерът Мустафа Карадайъ.

“Вие търгувате и рекетирате всяка власт. ДПС не е заложник на каквото и да е, а се ръководи от решенията на своите органи. Но вие сте част, продукт и заложник организирана олигархично-медийна НПО политическа група. Става въпрос за г-н Прокопиев като олигарх и символ на задкулисието. Като човек, който, притежавайки медийна и икономическа власт, заграбва политическа власт, без да се явява на избори. За нас това е съдържанието на понятието завладяна държава и фасадна демокрация, които са ви любими етикети за ДПС”, обяви Карадайъ.

“Общото между вас е, че по-голямата част сте хора, произхождащи от комунистически номенклатурни фамилии. Защо е така, оставяме филантропът Джордж Сорос да обясни”, каза още Карадайъ по адрес на ДБ. “Наричаме на шега този кръг “организирана престъпна група в българската политика”, защото в зората на българската демокрация приватизирахте дясната идея, впоследствие голяма част и от българската икономика, допълни лидерът на ДПС.

Карадайъ обвини ДБ в политическо инженерство и фрагментиране на дясното пространство. “Чрез разцепването на СДС, НДСВ, създаването на Борисов разрушихте демократичния процес в България. Без да се явявате на избори, имате министри в почти всички правителства”, обобщи лидерът на ДПС.

“Твърдите, че споделяме общи либерални ценности. Не, дори

и на книга нищо

не споделяме с вас

Между нас и вас има морална пропаст. Ние, от ДПС, сме потомци и продължители на истински борци против комунистическата власт. Някои платиха цената на демокрацията с живота, със здравето, със свободата си. Вие сте потомци на комунистическата номенклатура, яхнахте българската демокрация и слугувате на чужди интереси”, отсече Карадайъ.

Часове по-късно на първото заседание на комисията “Росенец” за летните сараи на Доган острите реплики се подновиха. “Поредната безсмислена комисия” - така я определиха от ДПС и предложиха тя да се разшири с казуса “Буджака” (където Прокопиев има къща) - толкова ясен пример за действията на “дълбоката” държава.

ГЕРБ и БСП пък предупредиха, че комисията може да “скъса хастара” и да минира работата на това НС.

Острите реплики от сряда всъщност са продължение на дългата политическа вражда между ДБ и ДПС. Само в последните дни скандалите бяха 3.

- 23.7.2021 г.

Поредна заявка, че не искат ДПС във власта от ДБ направиха и след първа консултация за бъдещото правителство с “Има такъв народ”.

“За да бъде това правителство на промяната, то трябва да е независимо във възможната степен от ДПС. Не спекулирайте с ДПС. Не правим коалиционно правителство", настоя зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

- 22.7.2021 г.

Не политики, а оставките на 2-ма от “големите в съдебната власт” скараха ДБ и ДПС. В същия ден ВСС гледа отстраняването на главния прокурор Иван Гешев по сигнала на Бойко Рашков.

“ВСС няма да реагира адекватно. Какъв престиж има съдебната власт, особено главният прокурор”, възмути се Иванов.

“Ако искаме да не се уронва престижът, къде е разговорът за Лозан Панов (шеф на ВКС, противник на Гешев и близък до ДБ)", атакува зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

- 21.7.2021 г.

Искри прехвърчаха между двете партии и в деня на официалното откриване на 46-ия парламент. “България е в криза и тя е породена от това, че има корупционен модел - “сарайския”, каза Иванов.

“Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която той самият е участвал”, отговори му Карадайъ и очерта връзката на ДБ с олигарха Прокопиев.