ДПС извършва свое разследване по казуса "Магнитски" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031411 www.24chasa.bg
Йордан Цонев КАДЪР: NOVA

Не водим преговори със Слави Трифонов, но и не искаме дългата ръка на Иво Прокопиев в следващ кабинет

Вече извършваме наше разследване по "Магинтски", искаме да знаем къде Пеевски е назначавал свои хора и какво общо има с паспортите, съобщи зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев по Нова тв. Като шеф на бившата временна анкетна комисия на НС за търговията с паспорти декларирам, че подобни данни за каквато и да било връзка на Пеевски в този случай няма.

На какво основание българското правителство прие мерки по "Магнитски", след като няма български или европейски закон за транспониране на американското законодателство на територията на ЕС, попита Цонев.

„Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”.

Не участваме в преговорите. Поканиха ни на една единствена среща. Ние в експертни разговори не участваме.

Това заяви още зам.-председателят на ДПС. На тази единствена среща ни казаха, че не ни искат подкрепата, ние казахме "добре", добави Цонев.

Чакаме края на преговорите, да видим какво ще съставят, какви имена ще има. Трябва България да има правителство в тези тежки времена и ако трябва да дадем нашия принос това да стане, ще го направим. Но не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев. Това условие обяви той, след като вчера партиите на протеста от своя страна поставиха условие за подкрепа към "Има такъв народ" - бъдещото им правителство да няма никакво влияние от ДПС и ГЕРБ, които "са носители на вируса на корупцията".

Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са негови, на Прокопиев, заяви още Цонев. Не искаме да виждаме дългата му ръка в новия кабинет, те изпълняват неговите политики.

Тук лъсва целият модел на задкулисието, с което искаме да се борим. Ако искаш да се правиш на държавник, излез от задкулисието като мъж, където стоиш като тлъст котарак, продължи Цонев. Както ние сме имали глупостта да излезем в политиката с лицата си, добави той.

Сделката на икономическия министър била с албански коли, "които не съществуват", и в полза на един единствен бизнесмен. Бойко Рашков пък извършил "гигантски репресии срещу цели партийни структури" под маската на борбата с купени гласове. Цонев даде пример със Сърница. Това заявили и на президента на консултациите. Не можеш да възстановиш справедливост с несправедливи средства. Да не се допуска реваншизъм, да се изкоренява моделът "Борисов" с реваншистки средства, зове ДПС.