Тошко Йорданов остро срещу Христо Иванов и Манолова: Водят ни към избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031500 www.24chasa.bg

Асен Василев не бива да е министър, крал е интелектуална собственост, заяви зам.-шефът на ИТН

Все още очакваме подкрепа, кабинетът е готов - до дни щяхме да им го представим

Какво се случи в последните 4 дни, че Христо Иванов да предявява претенции към състава на правителството? С този въпрос от трибуната на парламента председателят на парламентарната група Тошко Йорданов предупреди, че "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" с действията си водят към следващи предсрочни избори, а разбирателството между трите партии на протеста май ще се скъса.

"Защо Христо Иванов вчера направи такава декларация? Защо се опитват да пробутват три имена от служебния кабинет за новото правителство? Какви игрички се играят", питат депутатите на Слави Трифонов, след като вчера БГ и ИБГНИ се срещнаха на отделна консултация и заявиха, че дават "червена лампичка" на ИТН.

"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори." Така се обърна Йорданов от трибуната в пленарната зала към лидерите на двете парламентарни групи.

Неприемливо е, че "Демократична България" е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори, обяви Йорданов. Той попита какви игри се играят в 46-ото Народно събрание. "Ние няма да играем по вашите правила", заяви партийният заместник на Слави Трифонов.

Йорданов разчете вчерашната декларация на Христо Иванов от парламентарната трибуна като "амбиции за намеса на бъдещия състав на МС", и то след като на срещите им досега от ДБ заявявали, че нямат претенции към персоналния състав на правителството. А сега Иванов посочил служебните министри Асен Василев на финансите, Кирил Петков на икономиката и Николай Денков наобразованието "заради тяхната експертиза и морална чистота" като имена, които трябва да останат.

"Дали това е така?", попита Тошко Йорданов и припомни историята от 2008 г. с тогавашна фирма, в която е съдружник министър Асен Василев и която след сага с инвеститорите си фалира, а Василев влиза в спор за интелектуална собственост. "В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт "Евербрет" на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза адвокатите на Василев постигат извънсъдебно споразумение, като заплащат няколко милиона долара, признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Опираме се само на фактите. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", заяви председателят на групата на ИТН.

Въпреки острия тон и предупреждения към "Демократична България" в кулоарите на парламента веднага след изказването Тошко Йорданов заяви пред медиите, че все още очаква подкрепата на обединението и на хората на Манолова за следващия кабинет.

"За нас това не е затворена врата. Просто казваме фактите, такива каквито са. Не сме казвали на ДБ, че не се надяваме на тяхната подкрепа за съставяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначалоно, че нямат желание за постове и че не е необходдимо да предлагат хора за следващ кабинет, особено хора, които са съдени за интелектуална собственост", каза председателят на парламентарната група на ИТН.

Той обясни, че и Манолова и Иванов по време на консултациите с ръководството на партията на Трифонов не са давали заявки, че имат претенции за състава на кабинета. Единствено са давали като условие да няма бивши кадри на Държавна сигурност. "Нямаше никакви претенции. Нашите експерти с техните кесперти, не просто сме всички заедно за дълбока съдебна реформа, но и самите стъпки, през които трябва да се мине бяха синхронизирани", добави Йорданов.

До края на седмицата трябвало консултациите да приключат, а след това да има допълнителна заключителна среща, на която да се отговори на всички въпроси на другите партии, включително и да им се представи състава на кабинет, а той вече бил готов, обясниха от ИТН.

"Как е възможно само в рамките на 4 дни така дрaстично да се промени позицията на ДБ? На разговорите, които проведохме открито, честно и джентълменски, те категорично заявиха, че няма да имат властови претенции по отношение на това, кой да заема министерски кресла. Вчера чухме съвсем друго нещо", каза зам.-председателят на ИТН Филип Станев.

Тотално завъртане на 180 градуса нарече Тошко Йорданов действията на ДБ и Манолова. Според него не било нужно в края на консултациите да се "пишат споразумения на лист хартия, защото са заявени пред медиите демонстративно".

От ДПС подкрепа не сме искали и нямаше да получим. С тях имаме тотално разминаване. Влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем, каза още Йорданов. "Пак да се говори тая мантра от вчера, че прозира дългата ръка на ДПС, ми е любимия израз "мазна лъжа, изречена от български депутат", допълни той. Точно така се правела услуга единствено на ГЕРБ и възможност  на Борисов отново да излезе на политическата сцена.

От партията на Слави дадоха да се разбере, че очакват сега крачката към възстановяване на диалога да направят двете протестни формации.