В Канада може би откриха най-древните животински видове

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031691 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В Канада вероятно са открити фосили на най-древните животински видове, съществували на Земята, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Преди около един милиард години регион в северозападната част на Канада бил праисторическа морска екосистема, където останки от древни гъби са съхранени в минерални седименти, се посочва в проучването. Резултатите от него са публикувани в сп."Нейчър".

Геоложката Елизабет Търнър открива вкаменелостите през 2019 г. в отдалечен регион в Северозападните територии, достъпен само с хеликоптер, където тя прави разкопки от 80-те години. Тънки скални слоеве там съдържат триизмерни структури, които наподобяват структурата на съвременните гъби.

"Вярвам, че това са древни гъби - само този вид организми имат подобен тип мрежа от органични нишки", казва Йоахим Райтнер, геобиолог и експерт по гъбите в университета на Гьотинген, Германия, който не е участвал в изследването.

Датирането на скалните слоеве сочи, че пробите са на около 890 милиона години, което означава, че са с около 350 милиона години по-стари от най-древните фосили на гъби, откривани досега.

"Най-поразително е датирането", казва Пако Карденяс от университета Упсала, Швеция, който също не е участник в проучването. "Откритието на гъбни фосили на близо 900 милиона години ще подобри изключително много нашето разбиране за ранната животинска еволюция".

Според много учени първите животински групи са включвали меки гъби или гъбоподобни създания без мускули и нерви, но притежаващи други характеристики на простите животни, включително клетки с диференцирани функции и сперма.

Учените смятат, че животът на Земята се е появил преди около 3,7 милиарда години. Първите животни се появяват много по-късно, но все още е спорно кога се случва това. Досега най-древните фосили на гъби са датирани преди близо 540 милиона години, от периода камбрий на палеозойската ера.

"Това е първият случай, в който е открит фосил на гъба отпреди камбрий и не просто отпреди, а доста отпреди периода и това е най-вълнуващото", казва Карденяс.

Находките отпреди периода камбрий, когато ранните животни започват да развиват твърди скелети, екзоскелети и черупки, са рядкост.
"Такъв вид фосили се отнасят към по-сложни животински организми, очевидно трябва да има предистория на по-прости животни, като гъбите се появяват първи", казва авторката на изследването Търнър, която работи за университета Лорентиан в Онтарио.

Датирането отпреди 890 милиона години е важно, защото ако бъде потвърдено, показва, че първите животни са се развили, преди кислородът в атмосферата и океана да е достигнал нива, смятани от учените за необходими за животните. Съвременни проучвания показват, че някои гъби оцеляват с много малко кислород.