Почистват 54 км речни корита в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031695 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: "24 ЧАСА"

От април месец започнахме плановото почистване на участъци от речни корита. Тази година почистваме 122 участъка с общо 54 км дължина. До края на октомври трябва да бъдат почистени всички. Отделените средства от общинския бюджет за тази дейност са 1,3 млн. лв. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери почистването на участък от р. Слатинска.

Тя напомни, че Столичната община има система за постоянно наблюдение на 30 участъка в реално време.

Тя коментира и намерението на директора на общинското предприятие "Софияплан" арх. Любо Георгиев след 3 месеца да напусне поста, за което вчера той съобщи във фейсбук.

"Главният архитект на София Здравко Здравков лично покани арх. Георгиев да оглави работата на "Софияплан". Арх. Георгиев и екипът на "Софияплан" получиха пълната подкрепа както от главния архитект, така и от мен, включително с един сериозен финансов ресурс, за да могат спокойно да изпълняват дейностите си. Смятам, че решението на арх. Георгиев е прибързано и емоционално. Той недооцени възможностите, с които предложената от арх. Здравков, се дават на арх. Георгиев и на "Софияплан", а именно - отпускането на още едно място за зам.-директор. Знаете, че зам.-директор се назначава от директора, за да може да се увеличи капацитетът за координация при подготовката на проектите. За това е настоявал многократно и самият арх. Георгиев - да не остават плановете само на хартия и да се координира дейността. "Софияплан" има много важни задачи. В писмото на арх. Георгиев, изпратено до мен, са посочени 17 задачи. Най-важната от тях е планът за интегрирано развитие, на чиято база София ще се развива следващите 7 г.  и ще може да се възползва от европейските средства. Планът трябваше да е готов през март, почти всички общини вече са предали своите планове. Нека арх. Георгиев вземе своете решение, аз му пожелавам успех и за професионалното, и за политическото реализиране, ако има такова", каза Фандъкова.

Тя обясни, че преди сесията на СОС, на която бе взето решението за реформа в "Софияплан", е поканила арх. Георгиев на разговор, но той е бил извън София. Моят кабинет винаги е отворен за всеки, който работи в Столичната община. Предпочитам да правим срещи, а не да си пращаме писма, добави Фандъкова.