Татяна Дончева защити министър Василев: Всички бизнесмени водят дела, понякога ги губят

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031731 www.24chasa.bg
Татяна Дончева

Гражданските дела в бизнеса са ежедневие. Всички бизнесмени, които се намират в залата, или не са тук, но са народни представители, знаят, че те водят дела срещу някого за неуредени сметки и спорове, или някой води дела срещу тях. Част от тези дела ги печелят, част губят, по част от тях подписват споразумение.

Това заяви Татяна Дончева от "Изправи се! Ние идваме!" от трибуната на парламента. Думите й бяха в защита на служебния министър на финансите Асен Василев, срещу когото по-рано тази сутрин председателят на ИТН Тошко Йорданов отправи обвинения. Той разказа, че Василев е водил спор за интелектуална собственост, приключил с подписано извънсъдебно споразумение. "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде министър", заключи Йорданов. И атакува "Демократична България" за настояването им министър Василев и колегите му от служебния кабинет Кирил Петков и проф. Николай Денков да останат на постовете си в правителство с мандата на ИТН. Хората на Слави Трифонов втвърдиха тона към потенциалните си партньори, питаха какви игрички играят и отсякоха, че няма да им позволят да кадруват.

Самият Асен Василев обяви, че е спечели всичките си дела в Ню Йорк по историята отпреди повече от 10 г.

"Не гледайте на това като сензация във връзка с морала на един министър", призова обаче Дончева.  Моля ви, разбира се, да дадете отговор на обществото, но спокойно и с оглед на фактите, защото когато аджамиите влязат в игрището на политиката, стават контузии, понякога падат тежки предмети с тежки физически последици, обърна се тя към премиера Стефан Янев, който е на изслушване в Народното събрание за състоянието на бюджета и икономиката. 

Въпрос към служебния премиер въз основа на декларацията срещу Асен Василев по-рано тази сутрин от ИТН в рамките на изслушването  отправи и депутатът от ГЕРБ Радослав Чолаков.

Г-н Василев също е тук в залата, няма нужда да ставам негов адвокат, обърнете се към министъра, отвърна Стефан Янев.