Христо Иванов отовори на Тошко Йорданов: Не сме кадрували, само дадохме министрите за пример

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031878 www.24chasa.bg

Поставихме върпос дали ще има ангажимент по определени политики. Дадохме пример с трима души, които получиха обществено внимание, това обяви лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента, като така отговори на острото изказване на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов към Иванов и Манолова.

Вчера Иванов посочи от трибуната на парламента тримата министри Василев, Петков и Денков от служебния кабинет като добър пример за имена, които да бъдат част от следващо управление. Днес Йорданов реагира остро и обясни, че министърът на финансите Асен Василев е осъден в Лондон за кражба на интелектуална собственост.

"Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите", обясни Христо Иванов и добави: "Фактологията, която Йорданов развя от парламента, качва и нашите очаквания, с които ще бъдат оценявани всички аспекти от дейността на бъдещото правителство."

„Посочихме тези три имена като пример за профила на хората, които очакваме да видим. Те се ползват с високо обществено доверие, защото атакуват корупционните схеми, свързани с ДПС. И самите колеги от ИТН са водили разговори с тези хора. Не става дума за кадруване по никакъв начин“, каза още Христо Иванов.

Според него ДБ не тласка страната към следващи предсрочни избори, както каза Тошко Йорданов, а към целта да се излъчи управление на промяната.

С декларацията си "Демократична България" задала въпроси, на които не получила отговори, а персонална атака.

"Ще има ли ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки?", бе единият въпрос напомни Иванов и нарече "котка в чувал" гласуването за всяко правителство, за чието формиране преди това не е подписан някаквъ документ като споразумение например.

"Каква е формулата, за да има разграничение не просто от ГЕРБ, но и от ДПС?" бе друг от въпросите на Иванов, който обясни че от ФБ остават в очакване на отговори.

Изборите ще бъдат зададени от мандатоносителя, това е тяхна отговорност, заяви още Иванов. По думите му има шанс ГЕРБ и ДПС да бъдат отдалечени от управлението и това е стратегически въпрос. Съпредседателят на ДБ бе категоричен, че от обединението не са кадрували.