И Манолова заговори за споразумение с ИТН

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031896 www.24chasa.bg
МАЯ МАНОЛОВА

Настояваме за споразумение с "Има такъв народ", в което да бъдат разписани политиките, зад които заставаме и с ясен ангажимент, че участие на ГЕРБ и ДПС няма да бъде допуснато в следващото управление.

Това заяви Мая Манолова от от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в кулоарите на парламента.

Позицията ни е непроменена. Не желаем министерски кресла или участие във властта, уточни отново Манолова. Нямаме представа кои са имената на бъдещите министри, очакваме, че ще има висок стандарт за участие в следващото правителство, допълни тя.

Няма да подкрепим правителство, в което през парадния вход или през задната врата има опити за инсталиране на лица и влияния, свързани с ГЕРБ и ДПС и техни приятелски кръгове, категорична бе Манолова.

Затова вчера светнали предварителни червени лампички на промяната. Това е ранно предупреждение, защото би било подмяна на волята на хората да се осигури възможност на оригархшчните кръгове на ГЕРБ и ДПС да влияят на правителството, обясни тя.

Има 4 групи причини, поради които да включим системата за ранно предупреждение, заяви Манолова и ги изброи отново: етични (подмяна вота на избирателите), политически (включването на ГЕРБ и ДПС подменя мнозинството на промяната), персонални (не желаем министерски кресла),  математически (13-те гласа на ИБГНИ дават възможност за 4 видя коалиции).

Нашата подкрепа не е решаваща, но виждаме ролята ни като гарант, че волята на хората от площадите няма да бъде подменена. Какво се промени 100 дни по-късно, попита Манолова.

Самият факт, че ДПС бяха включени в преговорите на равна нога с всички партии. От днес ДПС вече започнаха да поставят условия за подкрепа на кабинета, допълни тя.