Служебното правителство с извънредно заседание днес - ще актуализира бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/10031944 www.24chasa.bg
Стефан Янев СНИМКА: Йордан Симеонов

Служебното правителство ще проведе извънредно заседание днес от 15, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

То ще е финално приемане на проекта за актуализация на бюджета, стана ясно от думите на министър-председателя Стефан Янев по-рано в парламента. Той бе изслушан от депутатите за състоянието на финансите на държавата по искане на БСП.

Нужно е проектът да бъде гласуван от МС, за да бъде внесен в Народното събрание. В актуализацията, подготвена от служебния екип, се предвижда преизчисляване на всички пенсии от октомври и нови средства за болници и в подкрепа на бизнеса заради очакваната есенна пандемична вълна. бизнесът и синдикатите единодушно го подкрепиха на заседание на тристранката, от партиите обаче засега не казват, че ще приемат този проект.

Пари за нови избори, включително  2 в 1 - трети поред парламентарни заедно с президентските тази есен, са заложени още в актуализацията.

Очаква се държавният бюджет да приключи годината с около 3% дефицит. Актуализацията се налага заради проблем с извънредните плащания при необходимост да бъдат удължени - плащанията, свързани със социалната система, пенсионерите, помощите, мерките за бизнеса, за подпомагане на здравната система за преодоляване на ковид вълната, посочи Янев.

"Часовникът цъка, ако тази актуализация не бъде внесена, това означава, че през септември този пакет от социални плащания няма откъде да се вземе", обясни в парламента служебният премиер.

По думите му актуализацията е просто едно предложение, а работа в парламента е да решат как точно ще се случи след съответния дебат.