Мъж с увреден от COVID черен дроб получи нов във ВМА

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10032127 www.24chasa.bg

Специалисти от Военномедицинска академия са трансплантирали по спешност черен дроб на 44-годишен мъж, съобщиха от болницата.

В края на миналата седмица пациентът е бил обявен в Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция.

Във вторник сутринта е постъпила информация, че има донор със същата кръвна група в болница "Св. Георги" в Пловдив и веднага е организирана експлантация в нощта срещу сряда.

Реципиентът е в стабилно състояние, екстубиран, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват, съобщи проф. Никола Владов, ръководител на екипа на ВМА, извършил трансплантацията.

Операцията е продължила 6 часа.

Ръководството на ВМА изказва своята благодарност към близките на донора, които въпреки тежкия за тях момент са взели благородното решение да спасят живот. 

Донорът е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт, стана ясно по-късно от съобщение на ИА "Медицински одит". Двата бъбрека на детето са успешно трансплантирани в "Александровска болница" на двама мъже -на 46 и 55 години.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на "Евротрансплант", като вземането на органите е извършено на място в Пловдив от немски екипи от Мюнхен и Берлин.