Томислав Дончев похвали новия план за възстановяване, но имал огромни пропуски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032252 www.24chasa.bg
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ СНИМКА: Румяна Тонeва

Поздравления и благодарност, че концептуалната рамка на документа не е променена, пагубна авантюра би било служебният кабинет да пише изцяло нов план. Поздравления за увеличените средства за образование, иновации, здравеопазване. Поздравления за по-високото ниво на амбиция, свързана с реформи. Не бива да се забравя обаче, че по-лесно е да се поеме ангажимент за реформи, по-трудно е да се изпълнят.

С тези думи Томислав Дончев се обърна към служебния вицеприемер Атанас Пеканов относно новия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Пеканов беше изслушан в парламента по темата. 

Дончев обаче изказа и някои критики. Според него отпадането на напояването е грешка, а санирането по този начин - чрез съфинансиране на живущите, няма да се случи, защото е пробвано преди 10 години. В един вход все ще се намери един човек, който няма да иска да даде пари, предупреди Дончев. От ДПС също разкритикуваха отпадането на парите за напояване. 

Относно темата за разпределението на парите между София и другите региони, не трябвало да се гледа само БВП на глава от населението.

"Абсолютно неразбираемо е отпадането на уличното осветление, това е безпорен проект, но има време да се оправи тази грешка", категоричен беше бившият вицепремиер.

Той изказа мнение и за отношението финансови инструменти - безвъзсмездно финансиране. "С европейски пари трябва да се финансира това, което не може по друг начин. В Гърция компаниите от 30 г. получават безвъзмездно финансиране. Аз бих препоръчал между 10-20% финансови инструменти", каза Дончев. Служебният кабинет залага повече на финансовите инструменти, тъй като смята, че чрез тях се постига по-висока възвръщаемост. 
Наймного отворени въпроси в сферата на енергетиката – вкл на такива амбициозни проекти, огромни мощности с толкова висока стойност не може да мине толкова бърз анализ.