Пеканов съветва следващия кабинет да ползва и заемната част от плана за възстановяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032263 www.24chasa.bg
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Мнението ми е, че следващото редовно българско правителство трябва да работи и по активиране на заемната част по Плана за въстановяване и устойчивост, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на изслушване в парламента за плана.

Това ще бъде допълнителна възможност да се активират други проекти, които все още не са са готови, не са преминали по някакъв начин техническите специфики на ЕК. Ще ни даде време да помислим такива проекти, които в момента на са успели да залегнат в плана, как да бъдат включени в бъдеще, посочи Пеканов. Решението ще е правилното и от макроикономическа гледна точка, смята той.

Ако парите по плана за въстановяване бъдат използвани правилно, те ще повишат потенциала на икономиката ни, ще повишат производителността в нея, ще донесат по-високи доходи, ще допринесат за изграждането на инфраструктура, реновиране и всички други важни направления, които са заложени. Затова обаче се изисква приемственост и воля тези проекти и реформи да се случат в следващите години, заяви вицепремиерът.

В плана било предвидено и създаване на Съвет за икономически анализи, чрез който независими експерти ще споделят своите виждания за предизвикателствата на икономиката, обясни Пеканов.

Няма опасност за средствата, рискът е свързан само със забавянето на подаването на плана, но в Брюксел са заявили, че е по-добре проектите да са качествени, а не да са внесени в срок. Само България и Нидерландия още не са предоставили своите планове.

Добавени са още 11 нови проекта и 7 реформи и така документът вече предвижда 57 проекта и общо 43 реформи. Увеличени са средствата за образование и здравеопазване, повишава се и вниманието към иновативните компании, обясни още Пеканов пред депутатите.

Някои от предвидените от предходното правителство приоритети са отпаднали, например за модернизиране на мрежата за "Напоителни системи", за което бяха предвидени 850 млн. лева. Това предизвика критика от останалите партии, защото след като тръбите били продадени, сега напояване няма, а без такова нито може да се развива земеделие, нито да се управляват водните ресурси. Пеканов обаче обясни, че проектът е бил проблемен, защото противоречал на европейски директиви и регулации.

От ГЕРБ обаче опровергаха думите му, а подобни проекти били одобрени за Гърция и други държави.

Част от реформите са в областта на енергетиката и предвиждат насърчаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ), като например за панели на покривите. По плана ще бъде създадена и Комисия за енергиен преход, която ще даде пътната карта за трансформацията на сектора.

По отношение на въглищните региони вицепремиерът призна, че зеленият преход изисква промени, които крият социално-икономически рискове за хората, но допълни, че предизвикателството за тяхното намаление е прекалено голямо за служебен кабинет.

За въглищните региони са предвидени 1,2 млрд. евро по Фонда за справедлив преход, припомни още Пеканов и допълни, че с тези средства ще се подпомогне работещите, ще откриват нови работни места, ще се закриват рудниците и т.н.

Той обаче беше категоричен, че въпросът с въглищните централи и тяхното затваряне не може да се реши от служебно правителство и това била червената линия за кабинета. Предишното редовно правителство се ангажира със затварянето им.