Държавата ще възстановява до 25% от допустимите разходи за производство на филми у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032330 www.24chasa.bg
Проектът беше представен от заместник-министърът на икономиката Калина Константинова на съвместна пресконференция заедно със зам.-министърът на финансите Виолета Лорер и министърът на културата Велислав Минеков, както и изпълнителният директор на "Ню Бояна" Ярив Лернер. СНИМКА: Румяна Тонева

Пред филмовите продукции се задава нова възможност да им бъдат възстановявани до 25 % от допустимите разходи, свързани с производството на филми, похарчени на територията на страната от чуждестранни или български продукции. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Калина Константинова на съвместна пресконференция заедно със зам.-министърът на финансите Виолета Лорер и министърът на културата Велислав Минеков, както и изпълнителният директор на "Ню Бояна" Ярив Лернер.

Те представиха насърчителната мярка, която се въвежда с промените в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, които бяха одобрени от правителството вчера.

Заделените за целта средства са около 15 млн. лева на година и от мярката ще могат да се възползват чуждестранни и български продукции, а целта е да се привлекат големи продукции, които да дават работа на български фирми, занимаващи се например със специални ефекти, екипировки и всичко друго, свързано с филмовата индустрия.

Изпълнителният директор на
Изпълнителният директор на "Ню Бояна" Ярив Лернер заедно със служебния министър на културата Велислав Минеков СНИМКА: Румяна Тонева

Таванът у нас за покриване на вложените суми по един проект е 2 млн.лв.

Не могат да кандидатстват обаче продукции, които са снимани със държавни средства. Друга оснобеност е, че по програмата могат да кандидатстват само регистрирани у нас дружества. 

Предстои и създаване на нов отдел към Националния филмов център, които да отговаря за всички кандидатстващи проекти и представянето им от продуцентите - планираните разходи и инвестиции.

Такива схеми за възстановяване на инвестициите има в много други европейски страни. В Румъния например процентите възвръщаемост са 35, а в Гърция - 40. 

По думите на Константинова това е ключова мярка. За да се възстановят средствата, те трябва да са вложени в продукции, реализирани на територията на страната за филмово производство, но средства предварително няма да бъдат отпускани.

„Ефектът от тази мярка ще е дългосрочен и ще се измерва в пъти. Да успеем да привлечем големи имена и все повече големи филмови продукции, ще допринесе не само за развитието на този сектор, но и на българските малки и средни фирми, които могат да се включат като подизпълнители в определени дейности, свързани с производството на филми“, допълни заместник-министърът.

Именно по този начин ще се даде възможност за развитие на креативния клъстер в България и страната ни ще стане конкурентна на европейския пазар тази област.

Пресконференцията се проведе в "Ню Бояна", а заместник-министър Константинова изтъкна приноса на компанията за високите темпове на развитие на производство на филми в страната. Константинова благодари и на "Дисни", които вече са взели решение да се развиват в България.

Припомняме, че вчера стана ясно, че филмовите компании "Дисни" и "Нетфликс" имат интерес да снимат в България. По думите на изпълнителния директор на "Ню Бояна" три големи компании вече следят новостите в сферата, но Лернер не разкри кои са те. 

Не само имаме инфраструктура, природа, имаме и цялата IT индустрия, която е бъдещето на креативната индустрия у нас, имаме един от водещите продукти, които правят анимация, които се ползват навън, защо да не ги докараме да се ползват у нас, защо да ги изнасяме навън. Пожелавам успех и се надяваме правителството след нас да продължи тази инициатива, каза зам.-министърът на финансите г-жа Лорер. От "Ню Бояна" излъчиха и няколко клипа, свързани с природата България и заснетите кадри на световни продукции у нас до този момент. . 

Предвижда се и отделни субсидии за телевизионни сериали, но схемата ще влезе в сила догодина, стана ясно още от пресконференцията.