"АстраЗенека" обсъжда какво да прави с бизнеса си с ваксини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032565 www.24chasa.bg
Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет СНИМКА: РОЙТЕРС

Компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) проучва какви за възможностите за бъдещето на нейния бизнес за производство на ваксини и очаква повече яснота по въпроса към края на годината, съобщи ексклузивно агенция Ройтерс, цитирана от "Дневник".

Рууд Добер, президент на поделението за биофармацевтични продукти, заявява пред агенцията: "Проучваме различни варианти. Преди края на годината ще имаме повече яснота... ако ме питате, дали бизнесът с ваксини е устойчив за "АстраЗенека" в следващите 5-10 години, то това е голям стратегически въпрос, който се обсъжда".

Тези думи за пръв път потвърждават публично, че компанията прави преглед на бъдещето на бизнеса си след поредица от отстъпления в надпреварата за разработване на ваксини за световния пазар, коментира "Ройтерс". Без да има голям опит в този сегмент тя се съгласи да си сътрудничи с Оксфордския университет за ваксина срещу COVID-19, като обеща, че няма да печели от продукта, докато Световната здравна организация не обяви край на пандемията.

Добер казва още, че "АстраЗенека" ще изпълни ангажиментите си да произведе стотици милиони дози от ваксината срещу коронавируса.

След което добавя, че "малка група хора, докладващи на мен и на Мене (Пангалос, ръководител на изследователската работа) се замисля (за това дали това е) устойчив бизнес".

"Трябва да имаме дискусия с висшето ръководство и след това с борда на AstraZeneca. Проучваме различни възможности, но е много рано на този етап да приключим този процес", обяснява още Добер.

Според него има надежда в следващите няколко седмици да се реши правният спор с Европейския съюз за забавените и неизпълнени доставки на ваксината на "Астра Зенека". Европейската комисия подаде два иска в съда и на практика почти прекъсна връзките си с компанията, отказвайки засега да купува повече от нейната ваксина.

Продуктът е с най-много поръчки в света (близо 170 държави за дали одобрение за употребата на Vaxzevria) и "Астра Зенека" още се надява да кандидатства за одобряването му в САЩ - може би още през септември - макар процедурата да е относително дълга. "Краткият отговор е, че това една важна ваксина и вярваме, че тя може да играе роля в бъдеще", каза на среща с журналисти изпълнителният директор Паскал Сорио.Мене Пангалос каза на същото събитие, че американският регулатор FDA иска ужасно информация и тя тепърва трябва да бъде предоставена.