Балтова: България е на трето място по посещение на туристи от Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032660 www.24chasa.bg
Стела Балтова

България е на трето място по посещение на туристи с ръст от 377 процента от началото на годината. Това каза в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Стела Балтова, цитирана от БТА. Тя се позова на данни на Единната система за туристическа информация за пренощували туристи в местата за настаняване, спрямо 2020 година. Балтова увери, че от месец юни възстановяването на туристическия сектор е трайна тенденция, а Министерството на туризма работи в тясно сътрудничество със здравните власти, за да бъде гарантирана сигурността на гостите в българските курорти.

В курорта "Слънчев бряг" министър Балтова проведе работна среща с ръководителя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна Мариана Олескив.

Стела Балтова заяви, че Украйна е желан и перспективен пазар. Пристигащите от Украйна пътуват основно с коли и автобусен транспорт, всяка седмица има и регулярни полети до Летище - Бургас, посочи Балтова.

Мариана Олескив, която е за първи път у нас, изрази увереност, че България е една от любимите дестинации за украинските туристи заради гостоприемството и чувството за украинските туристи, че са си у дома. Тя подчерта, че нейната страна също може да предложи разнообразен и интересен туристически продукт, особено в област Бесарабия, където има българска общност с богати исторически корени и културни традиции. Олескив съобщи, че в областта може да се практикува винен и кулинарен туризъм и в момента се подготвя голям есенен фестивал с такъв фокус.

Основна цел на визитата на Марияна Олескив е възможността за разширяване и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между България и Украйна в областта на туризма.

В срещата участваха и представители на туристическия бизнес. Всички присъстващи се обединиха около необходимостта за активно сътрудничество в областта на кадрите, обучението на персонала и приоритетното издигане на имиджа на професиите в сферата на туризма - въпрос, актуален както в България, така и за Украйна. Представители на туристическия сектор заявиха, че са доволни от украинските сезонни работници по Черноморието. По данни на бизнеса, над 20 000 чуждестранни работници в момента се трудят по българското крайбрежие, а повече от половината са от Украйна. Представители на бизнеса благодариха на Министерството на туризма за оказаното съдействие при разрешаването на проблема с украинските автобуси с туристи, които бяха възпрепятствани при преминаването си през Румъния през месец май.

След разговорите гостите посетиха туристически обекти и настанителни бази, в които са отседнали украински деца, и се увериха в отличното качество на предлагания туристическия продукт.