БСП и ИТН се разбраха да чистят лобистки текстове от законите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032752 www.24chasa.bg

Да се направи качествен преглед на законодателството и от него да се изчистят лобистските текстове. Такова предложение са отправили от БСП към "Има такъв народ", а хората на Слави Трифонов са се съгласили, стана ясно след среща на експерти от двете партии по темата правосъдие.

С малки изключения приоритетите ни съвпадат. Доволни сме от срещата с колегите от БСП, коментира пред журналисти  Радостин Василев от ИТН.

"Въпросите, които стоят пред съдебната реформа, и една от темите, които БСП посочи като ключова за подкрепа, ги знаете. Те вървят през главния прокурор, специализираните съдилища и др. Нямаме различия с ИТН по нито една от тези теми. Нещо повече - предложихме и други действия, които те приеха. А именно - качествен преглед на законодателството, за да бъде то изчистено от лобистките текстове, с които израстна през годините, търсене на лична отговорност от изпълнителната власт, когато представителите й са засегнали или са осъдени заради засягане на правата на човека и много други конкретни и детайлни неща", коментира депутатът от БСП Крум Зарков.

"Разговорите дори по детайли се оказаха продуктивни. Говорихме за конкретни законопроекти. Запознахме ги и с това, което БСП е правило в предишното Народно събрание, и те са съгласни с повечето от тях", каза той.

На въпрос какво мисли БСП за служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, чието евентуално присъствие в бъдещия кабинет скара "Има такъв народ" и "Демократична България", Зарков каза: Това не е било обект на работата, която свършихме днес. Срещнахме се на експертно ниво по ключовите за БСП теми, по която тя ще трябва да преценява дали да подкрепи правителство или не".

"Не сме говорили за имена за кабинет. Не знаем и как ще се казва следващият министър на правосъдието, но днес разбрахме, че мислим еднакво за това, което той трябва да прави", категоричен бе той.

Срещата на БСП и ИТН продължава по темите външна и вътрешна политика.

Очаквайте подробности!