Хората на Слави и БСП са "за" Северна Македония в ЕС, но без България да отстъпва от позицията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033056 www.24chasa.bg
Димитър Гърдев Снимка: Архив

Според ИТН позицията на България не е добре разбрана и трябва да се комуникира по-добре

Северна Македония трябва да влезе в Европейския съюз, но България да продължи да отстоява позицията, че страната трябва да спазва договора за добросъседство от 2017 г. Около тази позиция спрямо външната ни политика са се обединили от "Има такъв народ" и БСП на среща между експертите от двете партии.

Стратегически важно е разширяването на съюза, особено  Западните Балкани. Позицията ни за РСМ се базира върху решението на парламента, рамковата позиция на Министерския съвет и на позицията на БАН. Даваме си сметка, че трябва да търсим комуникация със западните ни партньори. Нашата позиция е правилна и не трябва да оставаме в небитието, коментира международният секретар на ИТН Димитър Гърдев пред журналисти.

Не сме поставили нови условия, нищо ново, нищо неизпълнимо. Единственото към което се стремим е бързо да бъдат изпълнени поетите ангажименти. За момента обстоятелствата не налага декларацията, приета от парламента, да бъде променяна, коментира той.

Обединихме се около това, че конфликтът в Украйна е изключително дебалансиращ фактор в района на Черно море. Нашата позиция с БСП е, че той може да бъде решен само с дипломатически средства на базата на споразумението от Минск, ще поддържаме и резолюцията на Съвета за сигурност, подчерта Гърдев.

Европа се трансформира. необходима е единна позиция и активни предложение на България за бъдещото на Европа, защото това е един форум, в който България е равнопоставена, но той ще има голямо значение за съюза и ние не бива да пропускаме това. Не трябва да бъде, както досега общо взето външната политика на страната да бъде делегирана на Брюксел, например. И да не цитирам изказвания - "на началниците", допълни той.

Крайно време е България да има единна външна политика и обща позиция. Предстоят ни изключително динамични и важни процеси за страната ни. България не може да остане с неясната си позиция. Основните направления в политиката на България остават ЕС, каза още международният секретар на ИТН.

Двете формации са се обединили и около тезата, че Истанбулската конвенция не е приложима на територията на България.

Имаме изключително голяма сходство и съвпадения в сектор сигурност, заяви пък Иван Иванов от БСП. 

Сходствата между двете партии били в три направления- деполитизация на структурите на МВР, ДАНС, разузнавателни служби.

На второ място- стратегически преглед и усъвършенстване на базата свързана с националната сигурност и нов закон за МВР, който се иска от служителите и повече работа на терен.

Третото направление е технологичното обновление на целия сектор сигурност, който бил изостанал в тази посока. „В крайна сметка основният преглед на законодателството ще доведе и до реалните резултати“, каза Иван Иванов.