Нено Димов е 39-ият от властта, даден на съд за корупция през 2021 г. (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033088 www.24chasa.bg
НЕНО ДИМОВ

156 свидетели разпитани по разследването, делото ще се гледа в Перник

Бившият министър на екологията Нено Димов е 39-ият висш чиновник, предаден на съд за корупционни престъпления от началото на годината. Данните обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова в четвъртък, когато беше внесен обвинителният акт срещу Димов заради водната криза в Перник.

Той беше първият действащ министър в най-новата история на България, задържан и обвинен за умишлена безстопанственост. Освен него пред съда за същото престъпление ще се изправи и бившата кметица на Перник от периода на водната криза Севделина Ковачева. Третият обвинен е ексшефът на ВиК дружеството в града, но разследването срещу него е пратено по компетентност в Окръжната прокуратура в Перник.

38-те висши чиновници, предадени на съд за корупция за първите 7 месеца на годината, са нанесли на бюджета щети от 2,5 млн. лв., уточни Маджарова. По делото срещу Димов и Ковачева щетите са за 1,9 млн. лв. от разрешеното водоползване за промишлени цели в “Стомана Индъстри” и “Топлофикация Перник”, вместо то да се насочи за битови нужди.

От април 2019 г. до ноември, когато яз. “Студена” е бил на критично ниско ниво, Нено Димов е одобрявал графиците за вода към предприятията, въпреки че според прокуратурата е бил наясно с последиците от това. За идващата водна криза е знаела и временно изпълняващата длъжността кмет Севделина Ковачева, защото от ВиК дружеството са я уведомили. Но нито тя, нито Димов е взел мерки.

156 свидетели са разпитани по време на разследването. Те ще се явяват и в съдебна зала. Повечето са от Перник, затова делото ще се гледа в съдебната палата в миньорския град, откъдето са и ощетените от водната криза граждани.

“Разследването е с фактическа сложност, затова продължи година и половина. Освен това работихме и в условията на пандемия”, обясни Валентина Маджарова.

По делото е изготвена и деветорна съдебно-техническа експертиза. Два месеца вещи лица и прокурори са били на оглед на източения тогава язовир.

За да се спаси градът от по-голяма трагедия, се наложи да се построи спешно тръбопровод от Бели Искър до Перник на стойност 20 млн. лв.

Нено Димов беше задържан на 8 януари 2020 г. и стоя в ареста до 23 април. Тогава го освободиха под домашен арест, а след това и с подписка. До момента бившият министър не е коментирал обвиненията срещу него.