Комисията “Цацаров” проверява как Боил Банов купил за 56 700 лв. къща в Копривщица (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033103 www.24chasa.bg
БОИЛ БАНОВ

Придобил паметника на културата, докато е министър

Антикорупционната комисия разследва как бившият министър на културата Боил Банов си е купил къща-паметник на културата, в Копривщица, докато е заемал поста, както и произхода на средствата за това. Това научи “24 часа” от източници във възрожденския град, които работят в общинската администрация. Инспекторите на КПКОНПИ са посетили и представители на местната власт, за да търсят документи по проверката. Потърсен от “24 часа”, Боил Банов отказва да коментира.

Имотът е деклариран от него пред КПКОНПИ през 2018 г. Застроената му площ е 140 кв. м, а дворът е 324 кв. м. Посочената цена, за която е купена, е 56 700 лв. Справка в агенциите за недвижими имоти показва, че подобни имоти в Копривщица са в пъти по-скъпи по пазарни цени. Освен това къщата е паметник на културата, а Банов я е купил, докато е начело на Министерството на културата, което отговаря за статута на подобни имоти.

Банов има къща с двор и в село Свобода, което е само на 27 км от Копривщица. Тя е купена през 2016 г. за 3200 лв., а парцелът от 900 кв. м - само за 2000 лв.

За последната имотна придобивка на бившия министър сигнализираха първо от Националното сдружение “Зограф” и призоваха НАП да провери сделката. Преди месец Върховната административна прокуратура също се зае със сигнала и образува преписка. Тогава беше изискана информация от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков дали има план за опазване на архитектурно-историческия резерват в града и за управлението на недвижимите ценности там. Заради твърденията за данъчни и други нарушения е сезирана и Върховната касационна прокуратура. (24часа)