5 пъти повече бежанци хванати у нас през 2021 г., афганистанците са най-много

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033392 www.24chasa.bg
Тези мигранти са хванати на 21 юли.

Изтеглянето на САЩ от Близкия изток,

падането на ограниченията заради

пандемията и топлото време засилват

натиска на нелегалните мигранти

4 пъти повече са заловените нелегални мигранти на вход по границите от началото на годината до края на юни в сравнение със същия период през миналата година. Общо хванатите на вход, изход и вътре в страната са 5 пъти повече, отколкото през първите 6 месеца на 2020 г.

Това показват данните на МВР за бежанския натиск. 9 пъти повече са заловените чужденци само във вътрешността на страната, отколкото през м.г., а малко над 2 пъти повече хванатите да бягат от България, без да имат регистрация у нас.

Само през юни

са задържани

61 на вход, 63 на

изход и 428 във

вътрешността на

страната

без право да са тук. Очаква се бройките за юли да нараснат още повече - така е от януари насам.

Засиленият миграционен натиск към България в последните месеци е факт поради няколко причини. Първата е затоплянето на времето, втората е отпадане на ограниченията и разхлабването на противоепидимичните мерки, а третата е оттеглянето на войските на САЩ от Афганистан (повечето нелегални мигранти у нас са от тази държава - виж по-долу) и зачестилите атентати там.

В последните няколко дни депутати от ГЕРБ обикалят центровете за бежанци в страната с данни, че натискът се увеличава, а МВР не пази ефективно границата.

Най-много от заловените на вход у нас нелегални мигранти от началото на годината са афганистанци - 35,7% от всички. Следват тези от Сирия - 34,5%. Хората от Ирак например са само 5,6%, а тези от Иран - 2,6%.

Данните от задържаните на изход също показват, че конфликтите в Афганистан са основният фактор за засиления бежански натиск. От всички 627 заловени да бягат 382-ма, или 70%, са от размирната страна и само 90, или 14%, от всички, са от Сирия.

Бежанците продължават да нахлуват през границата с Турция - 235 души са заловени там от началото на годината, 190 от които на зелена граница и 45 на ГКПП-тата. През гръцката граница са се опитали да минат у нас 172-ма мигранти. Трендът за юни обаче се променя. Тогава 32-ма са хванати на границата с Гърция и само 27 - на тази с Турция. По море и по река Марица, както беше модерно преди години, няма заловени бежанци.

Предпочитаната

граница за

бягство от

България остава

тази със Сърбия

- 483 от всички 627 на изход са хванати там, 90% на зелена граница. Следва тази с Румъния, където са заловени 123-ма, но 90% от тях на ГКПП-тата. По информация на “24 часа” от северната ни съседка полицията там залавя много повече нелегални мигранти, които са дошли от България.

Настанените в края на юни в домовете на Държавната агенция за бежанците пък са 1017 при капацитет от 5160. Дирекция “Миграция” на МВР е запълнена на 52,2% - 557 души са в нейни обекти, а капацитетът е 1060.

367 са върнатите мигранти за първите 6 месеца, 230 от тях са по споразумения за обратно приемане.

За да не

ги спират,

каналджии

облепят бусове

със стикери на

банки и фирми

Бусове, облепени с фалшиви стикери на банки и фирми за сигурност и регистрационни табели, дублиращи техните, е новата тактика на каналджиите, за да не привличат вниманието на униформените, разказаха от Гранична полиция.

Само за последните месеци имаше 3 случая с подобни измами. На 20 юли край Китен двама българи бяха заловени да карат 22-ма мигранти. Те ги бяха натъпкали в бус, облепен с лога на една от най-големите банки. Регистрационните номера на автомобила се оказаха дубликат на табели, които са на финансовата институция, но издадени за друго превозно средство.

След като граничарите се усъмниха и спряха буса за проверка, се оказа, че мигрантите са натъпкани в товарния му отсек. Той няма прозорци, така че трудно бежанците биха били забелязани в движение.

Схемата обаче е известна на граничарите още от м.г. Тогава имаше подобен опит, но с бус, направен да изглежда като на инкасо фирма. След този случай граничарите са наясно със схемата. Затова и следиха каналджии, които се опитаха да я приложат край Царево. Хитреците обаче бяха заловени на 22 април. Те също ползваха бус, който няма прозорци на товарния си отсек. Бандитите опитаха да избягат, но граничарите ги хванаха, а в колата им се оказаха натъпкани 13 мигранти.

Тогава се оказа, че 40-годишният Филип Русинов е човекът, изработил стикерите и номерата. Той е служител на рекламна агенция, използвал е ресурсите на фирмата. Шофьорът на буса пък бе пловдивчанинът Милен Иванов. Двамата са в ареста.

Смята се, че схемата се ползва само за прекарване на бежанци от границата с Турция до вътрешността на страната.

От 17 месеца Турция

не спазва сделката

В началото на 2021 г. бежанците по

източния маршрут са с цели 41% по-малко

От 17 месеца Турция е замразила ангажиментите си по сделката с ЕС за приемане обратно на мигранти с отхвърлени молби за убежище. Според договорката между ЕС и Турция от 2016 г. Анкара е длъжна да приема обратно тези хора в замяна на отстъпки и 6 млрд. евро помощ. През март 2020 г. Анкара замрази ангажимента, оправдавайки се с пандемията.

В писмо до Еврокомисията гръцкият министър по миграцията Нотис Митаракис обвинява Турция, че вече от 17 месеца отказва сътрудничество по въпроса - въпреки напълно достъпната възможност да се правят тестове за коронавирус на мигрантите. Още през януари Атина помоли ЕК за помощ по този проблем, но досега резултат няма, оплакват се гръцките власти. В момента на гръцките острови в Източно Егейско море пребивават около 6650 мигранти.

Масло в огъня наляха и забележките на австрийския канцлер Себастиан Курц, че “държави като Турция определено са по-добро място (за бежанци) от Австрия, Германия или Швеция”. В писмен отговор турското външно министерство категорично предупреди, че “Турция няма да бъде граничен страж и бежански лагер на ЕС.” Анкара се надява сделката от 2016 г. с Брюксел да бъде актуализирана.

Заради опасността от мигрантска вълна от Афганистан Турция реши да поднови строежа на бетонна стена по границата си с Иран. Съоръжението ще е дълго почти 300 км и високо 3 метра. Афганистанци преминават от Иран в Турция от години. Но броят на задържаните сега през юли предизвика безпокойство за нов бежански наплив. Тази седмица турските власти заловиха лодка в Егейско море с 231 мигранти, насочили се към Италия. От тях 208 са афганистанци, а останалите от Сирия, Иран, Еритрея и Пакистан. Най-общо мигрантските маршрути са 3 - западен, централен и източен.

През първите шест месеца на 2021 г. броят на незаконните преминавания на европейските граници е над 61 000 - 59% повече спрямо м.г. Най-голямо, двойно увеличение се наблюдава по централния средиземноморски маршрут. Граждани от Тунис, Алжир и Бангладеш са двете основни националности по него досега тази година. По западния маршрут към Испания граничната служба на ЕС “Фронтекс” също регистрира рязко увеличение, особено през май, и отчита 25% по-висок брой на нелегалните мигранти в сравнение със същия период на миналата година. По пътя през Източното Средиземноморие през юни имаше близо 1100 незаконни преминавания на границите, с което общият брой за първата половина на годината достигна 7340, с 41% по-нисък от миналата година. Гражданите на Сирия и Турция са най-голям брой открити мигранти.

Данните са до юни. С последния мигрантски поток от Афганистан статистиката със сигурност ще се промени. Най-новият наплив обаче е на север - към Литва от Беларус. Според някои президентът Александър Лукашенко дори целенасочено вкарва бежанци в страната си със самолет и после ги насочва към границата с Литва и съответно с ЕС, за да си отмъсти за санкциите, които Брюксел наложи на Беларус.