ИТН се обърна срещу “Бръшляновата лига”, Трифонов заплаши Христо Иванов, че ще се ходи на избори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033494 www.24chasa.bg
Ръководството на парламентарната група на “Има такъв народ” обясни пред медиите защо се стигна до изостряне на тона с ДБ. СНИМКА: Велислав Николов

Хората на Слави се разбраха с БСП, докато се карат с протестърите

На 4 август май свършва времето и Радев щял да връчи мандат

Тошко Йорданов: Министрите са образовани и експерти и не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП

Тотално изнервяне и заплахи за втори предсрочни парламентарни избори за тази година. До този рязък завой стигнаха преговарящите за ново правителство “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. В същото време хората на Станислав Трифонов си стиснаха ръцете с БСП за приоритетите в икономиката и в правосъдието и дори за Северна Македония. От президентството пък дойдоха сигнали, че времето на партиите да се разберат изтича.

Яростна атака започна “Има такъв народ” срещу харесваните от “Демократична България” служебни министри Асен Василев - на финансите, и Кирил Петков - на икономиката. Двамата възпитаници на университети от “Бръшляновата лига” бяха

посочени в сряда

от лидера на ДБ

Христо Иванов

като примери

какви да са министрите от следващия кабинет. Това стана заедно с припомняне, че коалицията му няма да допусне влияние на ДПС в следващото правителство. Иванов бе подкрепен и от Мая Манолова от ИБГНИ, а след това двамата си организираха свои консултации, които да “светнат червена лампичка” за ИТН.

Заради Христо Иванов ще отидем отново на предсрочни избори, заплаши в четвъртък лидерът на ИТН Слави Трифонов.

За първи път той се намеси в преговорите за кабинет с мнение, макар и по фейсбук.

Ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна, написа Трифонов по адрес на “Демократична България”.

Суверенът така е решил - има такива партии в парламента, политическа партия “Има такъв народ” е на първо място и много трудно ще се състави правителство. Направихме всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ пред очите на журналистите и пред очите на обществото, написа още той във фейсбук и допълни, че “политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, защото

се играе от

мръсни хора”

Трифонов напомни, че в експертните срещи по сектори не участват ГЕРБ и ДПС. И точно в момента, в който тези разговори продължават без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за т. нар. съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори, коментира Трифонов.

Лидерът на ИТН напомни, че те и ДБ са на едно мнение, че е нужна дълбока съдебна реформа заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и “Демократична България” еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и “Демократична България” еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?, написа още Трифонов.

Политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш и за какво се бориш, отговори на Слави по-късно Иванов пред “24 часа”.

ДБ иска

отговори на

3 въпроса,

за да прецени дали да даде подкрепата си за правителство на ИТН:

1. Какъв е стандартът, по който ще се избират министрите и премиерът?

2. Ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа?

3. Каква ще е конструкцията на парламентарното мнозинство, така че да изключи възможността ДПС и ГЕРБ да влияят върху неговите решения?

От консултациите между двете парламентарни сили резултат няма, смята Иванов.

С още по-остри думи атакува зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той обвини ДБ и ИБГНИ в тотално завъртане на 180 градуса и попита какво се е случило в последните 4 дни, та Иванов предяви претенции към състава на правителството.

Йорданов обвини служебния финансов министър Асен Василев в кражба на компютър и софтуер. По-късно пък депутатът от партията Любомир Каримански откри конфликт на интереси при Кирил Петков.

В атаката

срещу двамата

задочно се

включи и

Бойко Борисов

Това, което говорихме досега, го чухме днес в парламента - че министрите на служебното правителство са далавераджии, че Христо Иванов иска постове, коментира лидерът на ГЕРБ пред симпатизанти в Пловдивско. И акцентира, че е забранил на ГЕРБ да се докосват до протестните партии.

Минути по-рано Тошко Йорданов бе предупредил Христо Иванов и Мая Манолова, че карат Борисов да се радва, защото водят страната към нови предсрочни избори.

Малко след речта си от трибуната на парламента зам.-шефът на ИТН обясни, че още очакват подкрепата на ДБ и ИТН за правителство, но двете малки коалиции трябвало да направят първата крачка за помирение и да се върнат на първоначалните си позиции, че не желаят постове.

Съставът на

кабинета

вече е готов,

обяви Йорданов. Според него до края на седмицата консултациите трябвало да приключат със заключителна среща, на която партньорите да научат министрите. Те щели да са млади или по-стари, образовани и експерти и не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. Йорданов бе категоричен, че от ДПС подкрепа не са искали.

ДПС не участва в преговори, обяви и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. И

Цонев атакува

служебните

министри

Василев и Петков. Има стиковане на атаката, обявиха депутатите от ДБ и ИБГНИ.

Другата основна тема бе нежеланието на “Има такъв народ” да подпише споразумение за договорените политики. Първоначално подписи под споразумение искаше само ДБ, но към нея се присъедини и Мая Манолова. Тошко Йорданов обаче ги отряза с обяснението, че това не е нужно, защото намеренията “са заявени пред медиите демонстративно”.

На фона на втвърдяването на тона между протестните партии, единствената доволна от разговорите с ИТН остана БСП. Лидерката Корнелия Нинова отново обяви, че хората на Слави Трифонов са приели много от политиките, които столетницата лансира от няколко години, този път в икономическата сфера.

Разговорите между двете партии останаха единствените вчера.

В момента България има нужда от стабилност и това може да бъде дадено от редовен кабинет и парламент. Ще изчакаме състава на правителството, което ще предложи ИТН, за да вземе Националният съвет окончателното си решение. Ако нищо не се случи, ще отидем на избори, но това не е добро за България, коментира Нинова.

След този ден шансовете да бъде сформирано правителство рязко намаляха, прогнозираха обаче депутати в кулоарите на парламента. Сред последните обсъждани сценарии беше дори този, в който ИТН излъчва правителство, разчитайки само на подкрепата на БСП. Двете партии имат общо 101 депутати.

В кулоарите на парламента се завъртя още един слух - че президентът Румен Радев вече обмисля дата, на която да връчи на ИТН първия мандат за съставяне на правителство. Като такава запознати сочат 4 август.

Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата, каза пък вицето му Илияна Йотова вчера. И косвено потвърди, че търпението на държавния глава към партиите се изчерпва.

Според нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента, и парламент, законно избран от българските граждани. Затова трябвало час по-скоро да се направи всичко възможно, за да има редовен кабинет. Толерансът бил достатъчно дълъг.

Президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, но задаваме въпроса дали партията, спечелила тези избори, е готова вече с името на бъдещия министър-председател. Дори и това да не стане, смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани ИТН, за да им връчи мандата, каза още Йотова.