“Демократична България” май щракна капана за 3 пъти канения от Слави за министър Асен Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033578 www.24chasa.bg
АСЕН ВАСИЛЕВ

Тошко Йорданов отблъсна силния кадрови натиск за състава на правителството откъм коалицията неочаквано със стар спор от 2008 г. между съдружници във фирма на служебния финансов министър

Асен Василев, чието име бе лансирано на няколко пъти за министър, вицепремиер и дори министър-председател в следващо правителство, стана жертва на напрегнатите отношения между “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Имената на служебния финансов министър, на колегата му в икономиката Кирил Петков и в образованието Николай Денков настойчиво бяха предлагани на Слави Трифонов и от Христо Иванов. Лидерът на “Има такъв народ” се е изказвал неколкократно положително за тримата, а както се оказа - те са били канени и в първия му неосъществен кабинет.

Острата декларация на Христо Иванов в сряда, в която той посочи тримата като пример за министри, обаче бе разчетена от заместника на Слави Трифонов в партията Тошко Йорданов като натиск за конкретни имена и

опит за

кадруване

в бъдещото правителство. А ИТН неколкократно обяви, че няма да допусне да ѝ се месят в подбора на хора за кабинета. Още повече че досега на разговорите ДБ заявявали, че нямат претенции към състава на правителството.

Изваждането отново на стар фирмен спор от 2008 г. в компания, в която Асен Василев е бил съдружник, бе отговорът на Тошко Йорданов на кадровия натиск.

Колеги на финансовия министър заподозряха, че Христо Иванов волно или неволно е заложил капана с тримата от служебния екип на Стефан Янев, за да упражни по-силен натиск върху Слави Трифонов, и вероятно с ясното съзнание, че така ще жертва Василев, Петков и Денков.

Директно обвинение в кражба на интелектуална собственост към Василев отправи Тошко Йорданов от трибуната на парламента.

“Дали това е така?”, попита Тошко Йорданов и припомни историята от 2008 г. с тогавашна фирма, в която е съдружник Асен Василев и която след сага с инвеститорите си фалира, а сегашният министър влиза в спор за интелектуална собственост.

“В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт “Евербрет” на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза адвокатите на Василев постигат извънсъдебно споразумение, като заплащат няколко милиона долара, признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост.

Според нас

човек,

откраднал

интелектуална

собственост,

не трябва да

бъде български

министър

Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Опираме се само на фактите. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии”, заяви шефът на групата на ИТН.

“Виждам

дългата ръка на

ДПС и Тошко

Йорданов. Всички дела съм си спечелил в съда в Ню Йорк. Това е от 2000 и не знам коя година. Странно защо първо ме каниха за министър, а сега излизат с това”, отговори Василев на Йорданов.

“Всички бизнесмени водят дела и понякога ги губят. Не гледайте на това като сензация във връзка с морала на един министър”, защити Василев и зам.-шефката на НС Татяна Дончева.

Спорът за интелектуалната собственост е свързан с компанията Vayant и е описван подробно в медиите. Тя стартира през 2004 г. като сайт за самолетни билети lessno.com.

Тогава Василев се свързва с фонда за рискови инвестиции NEVEQ за финансиране на бизнеса, а по това време Павел Езекиев е управляващ партньор във фонда. Той отпуска на lessno.com първо 3 млн. долара, след това още 1,5 млн. и праща двама свои представители в петчленния борд. През 2009 г. обаче между NEVEQ и Василев възниква спор. Причината е юридическа проверка, която показала нарушения на дружествения договор. Заради това NEVEQ иска пълен контрол над lessno.com.

Основателите на сайта започват да търсят нов инвеститор, който да откупи дела на NEVEQ. Така се появява Мортен Лунд, но той не успява да намери финансиране. През лятото на 2009 г. NEVEQ обезсилва акциите на четиримата основатели на lessno.com. Тогава Василев предоставя личен заем на фирмата, което не е разрешено от закона. Компанията фалира, защото основният кредитор - Василев, изисква връщане на заема. Междувременно водил преговори с Лунд. Той говори по случая пред “24 часа” през март 2013 г., когато за първи път Асен Василев е служебен министър, но на икономиката.

След фалита на компанията той и част от програмистите основават “Евербрет”. Новата фирма започва да развива същата дейност като предната, а бившите съдружници завеждат съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ.

Претенциите към втората фирма на Василев са, че деветима служители на предишната компания са постъпили на работа в нея и че с безпрецедентна скорост е разработен продукт, който е защитен с авторски права. Посочва се, че са вложени за разработването на код 4,5 млн. долара, а по този софтуер Vayant работи от 2007 г. Продуктът на “Евербрет” се появява през 2010 г.

Обвинението е, че продуктът на “Евербрет” е произведен чрез откраднат код от Vayant. Според публикации в западната преса е имало съдебно-техническа експертиза, която е доказала, че това е именно така. “24 часа” не откри публикации, които да се базират на официални документи.

След излизането на тази експертиза адвокатите на Василев са предложили и постигнали извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара. “Евербрет” обявява фалит при дълг към клиенти от 8,7 млн. паунда.