В Катар ще гласуват за първи път за парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033903 www.24chasa.bg
В Катар вече се проведоха общински избори. СНИМКА: АРХИВ

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани одобри закона за произвеждане на първите в страната избори за парламент, които ще бъдат през октомври тази година, предаде Ройтерс. Тогава ще се гласува за две трети от членовете на парламента, които са общо 45. Останалите ще бъдат назначени от емира.

През 2003 г. на референдум катарците одобриха нова Конституция, в която се предвижда частичен директен вот за парламент.

В Катар, където политическите партии са забранени, вече бяха произведени общински избори. Целта беше подобряване на имиджа на емирството, пострадал от твърденията за злоупотреби с правата на мигрантите, работещи в страната, и от продължилото повече от три години дипломатическо, търговско и пътническо ембарго, наложено на Катар от няколко арабски държави.

Според одобрения закон за изборите гражданите, навършили 18 години, могат да гласуват в окръзи, в които живеят техните племена или семейства. Кандидатите за депутати трябва да са от катарски произход и да са навършили 30 години. Според закона малката страна ще бъде разделена на 30 изборни района. От всеки район в парламента ще бъде избран по един кандидат. Заемащите постове на министри или членовете на съдебните органи, както и военни или членове на общинските съвети, няма да могат да се кандидатират за депутати. Според закона за предизборни кампании ще могат да се отделят до 2 милиона рияла (549 459 долара).