За първи път от 11 г. руски модул се скачи с космическата станция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033925 www.24chasa.bg
Руски модул се скчи с Международната космическа станция за последно преди 11 години. СНИМКА: РОЙТЕРС

Руският многофункционален лабораторен модул "Наука" успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Това е първото присъединяване на руски модул към станцията от 2010 г.

След дългогодишно отлагане Русия изстреля модула "Наука" към МКС от космодрума Байконур в Казахстан с ракета-носител "Протон-М" на 21 юли.
Новата лаборатория ще заеме мястото на модула "Пирс", който се разкачи от орбиталната станция с товарния кораб "Прогрес МС-16" на 26 юли. Часове по-късно останките му паднаха в т.нар. "космическо гробище" в Тихия океан, където не се движат кораби. Мястото се намира на 3000 километра от новозеландската столица Уелингтън.

Многофункционалният лабораторен модул "Наука", който трябваше да бъде изстрелян още през 2007 г., но стартът му беше отлаган многократно заради технически проблеми, е конструиран за изпълнение на руската програма за научни изследвания и експерименти. След пускането му в експлоатация руският сегмент на МКС ще получи допълнително пространство за работни места, съхранение на хранителни продукти, оборудване за вода и кислород.
Модулът разполага с втора тоалетна за руските космонавти и каюта за трети член на екипажа.

В "Наука" ще се помещава и европейската роботизирана ръка ЕРА, която ще позволи извършването на дейности от борда на станцията, без да се налага излизане в открития космос.