България сред най-застрашените от климатичните промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033948 www.24chasa.bg
България е сред най-застрашените страни в ЕС, заради промените в климата.

Според изследването "Климат" на програмата на ЕС за междурегионално сътрудничество ЕСПОН, България е сред страните най-изложени на климатичните промени, заедно с Испания, Португалия, Южна Италия, Румъния и Полша, предава АНСА.

Изследването започва с анализ на излагането и чувствителността на климатичните промени на всеки един от регионите в Европа. Според учените, чувствителността зависи от комбинация от физическите, екологичните, социалните, културните и икономическите характеристики на региона.

Това може да бъде компенсирано или поправено от капацитета на даден регион да се адаптира, например чрез строителството на язовирни стени. Изследването обяснява, че резултатът от тези променливи величини дава в крайна сметка представа за уязвимостта на даден регион.

Така че Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн са смятани за райони с ниска и много ниска уязвимост на климатичните промени отчасти заради тяхната относително висока способност за адаптация. Развити райони, като например Северна Италия, Франция, Австрия, Белгия, Обединеното кралство и Нидерландия пък имат най-малкото средна уязвимост, както се вижда при неотдавнашните природни бедствия, предизвикани от изключително проливните дъждове.

Учените са наблюдавали, че в общи линии въздействието на климатичните промени в европейските мегаполисни райони е по-голямо заради високата концентрация на население, инфраструктура и културно наследство, както и заради факта, че в тези райони често пъти има и реки, или те пък са разположени на крайбрежието. Но те в общи линии имат и по-голям капацитет да се адаптират в сравнение с другите райони, което ги прави по-малко уязвими на климатичните промени. Когато обаче става дума за селските райони, нещата варират. Селските райони в Южна Европа страдат по-тежко заради по-горещия им и по-сух климат.

Изследователите поставят планинските райони сред най-уязвимите зони, по-специално в Гърция и Испания, заедно с алпийските райони и крайбрежните зони, по-специално тези на Средиземно море или южно от Северно море. Според изследователите слабонаселените райони в Северна Европа ще страдат основно от въздействието на по-проливните дъждове и свързани с това проблеми, като излизането на реките от коритата им.