“Морален и достоен” ще е кандидатът за премиер на ИТН, но името му ще се знае в 17 ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10034307 www.24chasa.bg
Станислав Балабанов

Добър професионалист, морален, отговорен и достоен. Така депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов описа премиера, който те днес ще предложат да оглави следващото правителство. Той обаче отказа да назове името му. Това ще се разбере едва, когато президентът Румен Радев връчи мандата на партията в 17 ч. днес.

Важното е да свърши работа, подчерта Балабанов.

На въпрос готови ли са ИТН да управляват, той каза: След като поехме пълна отговорност, сме готови и очакваме. Въпросът е кой ще ни подкрепи.

По никакъв начин не водим разговори с ДПС. Представихме им програмата си и потърсихме подкрепа за нея. Няма да продължим да работим с тях по никакъв начин, настоя той. За разговорите с БСП обясни, че търсят парламентарно мнозинство, законопроектите трябвало "някак си да минават" в пленарната зала, а затова били нужни гласове, които протестните партии нямат.

Ще се опит да свършим работа, а не да четем декларации и да изпадаме в скандали, каза той.

Балабанов коментира и съмненията, че първият предложен за премиер от партията, а в последствие оттеглен - Николай Василев, не е бил обсъден с членовете на партията.

Откъде са съмненията? Когато има нещо подготвено и готово излизаме и го показваме. Разбира се, че се съгласува преди това, каза той.

Ние в рамките на една седмица ще очакваме да видим дали преговорите ще продължат, дали Христо Иванов ще разбере смисъла защо сме се събрали в тази сграда. В момента в зайчарника се случва едно потриване на ръце и гледане на сеир. Нали затова сме се събрали тук - да сменим модела, продължи той.

Нямам нищо против Асен Василев и Кирил Петков. Но съвестта и достойнството тежат много повече от публичния образ, каза още Балабанов.

Кой в момента е ДПС? Мислите ли, че те желаят съдебната реформа по начина, по който ни се припокрива с ДБ?, запита той.

Прекият избор на главния прокурор е последната част от този процес. Преди това има дълга парламентарна битка, за което е нужна подкрепа - закриване на спецпрокуратурата, реформата във ВСС. Разчитаме приятелският огън да спре и да работим, допълни депутатът.