8% ръст на случаите на COVID по света за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/10034463 www.24chasa.bg
Медици правят тестове във Франция. СНИМКА: РОЙТЕРС

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус по света от началото на пандемията е 195 886 929, показват данните на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БТА.

СЗО отчете увеличение от 8% на новите случаи на коронавирус на седмична база по света. За последната седмица са били регистрирани средно по около 540 000 инфекции на ден спрямо 490 000 предишната седмица. Тази възходяща тенденция се дължи главно на значителното увеличение на случаите на заразяване в Америките и Западнотихоокеанския регион. При това положение е възможно до две седмици общият брой на инфекциите по света от началото на пандемията да премине прага от 200 милиона, отбелязва СЗО.

Броят на отчетените смъртни случаи също се увеличава драстично на седмична база, с 21% или над 69 000 починали повече. Общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията по света е 4 189 148.

През тази седмица ваксинираните по света преминаха прага от 4 милиарда.

Следват по-важните акценти от ситуацията с пандемията в седмицата от 23 до 30 юли по държави:

АВСТРАЛИЯ

Властите в австралийския щат Нов Южен Уелс продължиха срока на карантината в Сидни заради разпространението на варианта Делта на вируса, а градът регистрира рекорден брой заразени. В друг австралийски щат Виктория властите решиха да облекчат здравните мерки. В двата най-големи австралийски града Мелбърн и Сидни имаше и протести срещу противоепидемичните ограничения.

САЩ

Американският президент Джо Байдън обяви, че ще бъде въведено изискване цивилните федерални служители или да се ваксинират, или да се тестват редовно и за тях да продължат да действат мерките за социална дистанция и носене на маска. Същото изискване въведе и Ню Йорк за всички общински служители.

Байдън поиска и хората, които се ваксинират, да получават по $ 100, нещо което Ню Йорк също въведе. Белият дом обяви, че засега границите на САЩ ще останат затворени за международни пътници заради разпространението на варианта Делта, а главният американски вирусолог Антъни Фаучи съобщи, че може да се наложи хората с по-слаб имунитет да се ваксинират и с трета, подсилваща доза. Отново заради варианта Делта министерството на вътрешната сигурност съобщи, че ще изисква от служителите си задължително да носят маска дори и да са ваксинирани.

ИРЛАНДИЯ

От понеделник ресторантите и пъбовете в Ирландия отново приемат посетители на закрито, при условие че те притежават сертификат за ваксинация или за прекарана зараза или отрицателен тест за коронавируса.

ГЕРМАНИЯ

Ръкодовителят на канцеларията на канцлера Ангела Меркел Хелге Браун предупреди в интервю за в. "Билд ам зонтаг", че хората, които не са се имунизирали срещу коронавируса, може да бъдат подложени на нови ограничения в следващите месеци, а имунизираните обратно - да имат повече свободи, като това ще стане в зависимост от това дали вариантът Делта ще причини четвърта вълна на заразата.

Германия обяви и по-строги правила за влизащите от Нидерландия и Испания неваксинирани пътници, а според източници на Ройтерс предстои изобщо цялостно затягане на правилата за пристигащите от зони с висока заболеваемост. Делът на ваксинираните с две дози сред населението на федералната република достигна над 50 процента.

ФРАНЦИЯ

Във Франция парламентът окончателно одобри законопроекта с мерки за борба с пандемията, предвиждащ използване на европейския здравен сертификат за достъп до заведения и услуги, както и задължителна ваксинация на здравните специалисти. Планираните промени предизвикаха протести, в които се включиха и "жълтите жилетки", като се стигна до сблъсъци с полицията.

ИТАЛИЯ

Протести срещу въвеждането на зеления пропуск от властите като основание за увеличаване на правата на ваксинираните в сравнение с тези на неваксинираните имаше и в Италия. Решението беше взето от премиера Марио Драги, за да бъде овладяно разпространението на заразата заради варианта Делта. От 6 август с пропуска ще се влиза на закрито в ресторанти и барове, а също и в кина, музеи, театри и други обекти.

ИЗРАЕЛ

Израел връща зеления пропуск при посещения на културни и спортни събития, както и на ресторанти, фитнеси, конференции и молитвени домове заради нарасналия брой на новите случаи на коронавируса на фона на разпространението на варианта Делта. Страната също така ще започне да имунизира хората над 60 години с трета доза.

ЯПОНИЯ

Япония е изправена пред най-сериозната ситуация от началото на пандемията, заяви главният здравен инспектор Шигеру Оми. През тази седмица там за пръв път бяха отчетени над 10 000 заразени за денонощие, рекорден брой нови инфекции в няколко поредни дни отчете и столицата Токио, която е домакин на Олимпийските игри. На този фон четвъртото от началото на пандемията извънредно положение в Токио и в още няколко префектури се удължава до 31 август.