До минути ясно Петър Илиев ли е кандидат-премиер или има нов фаворит

https://www.24chasa.bg/novini/article/10034784 www.24chasa.bg
През 2017 г. служебният премиер проф. Огнян Герджиков връчи наградата “Адвокат на годината” на Петър Илиев. СНИМКА: САЙТ НА АДВОКАТСКА КАНТОРА “ИЛИЕВ И ПАРТНЬОРИ”

В последния момент ИГН са се отказали от него, твърдят сайтове

До минути ще стане ясно Петър Илиев ли е кандидат-премиерът на ИТН или фаворитът за поста е нов.

В 17 ч. днес президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Очаква се като кандидат за министър-председател да го приеме юристът Петър Илиев. Неговото име се спряга за поста от десетина дни. 

В последните часове обаче се понесе слух, че ИТН ще го оттеглят заради публикации в последните масове за негови професионални ангажименти къъм БСП, телевизията на Любомир Павлов Тв 7 и др.

Според сайта Епицентър.бг това вече се е случило и в момента лидерите на ИТН заседават при Слави и обсъждат кого другиго да издигнат за премиер. Според сайта не е известно кой ще вземе мандата в 17 ч. от Румен Радев.

Според сайта Клуб Z Петър Илиев е оттеглен заради съмнения в плагиатство, изразени от редица юристи от Софийския университет, които достигнаха и до официалните държавни институции. Десетки страници текст от една от книгите на Илиев били буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет - доц. д-р Наталия Киселова.

“Познавам Илиев,

много

интелигентно

момче,

много умен, много добре подготвен, много качествен юрист. Единственото, което би могло леко да ме притесни, е дали има достатъчно управленски опит. Но трябва да има около себе си много добър състав на съветници, които да помогнат, защото иначе ще увисне”, коментира пред "24 часа"  преди дни проф. Огнян Герджиков. Двамата са колеги от Софийския университет, а Герджиков бе председател на парламента, заемаше и поста на премиер през 2017 г. при първото служебно правителство на Румен Радев.

Герджиков е и човекът, който връчва на Петър Илиев отличието “Адвокат на годината”.

Лансира се версията за пловдивска връзка в предлагането му, макар Петър Илиев да е роден в София и е завършил право в Софийския университет. “Не се сещам за колегата”, каза изтъкнат пловдивски юрист за очаквания 56-и премиер.

Петър Илиев е наистина изтъкнат млад юрист, лауреат на престижното отличие “Адвокат на годината”. Той е доктор по право. Автор е на две книги и над 60 други научни публикации по различни юридически въпроси. Извън строго юридическите теми се забелязват по-политически разработки като “Присъствие на членовете на парламента на пленарни заседания и на заседания на комисиите. Санкции за отсъствие. Кворум. Мнозинства. Ден и час за гласуване” или “Предложения за рационализация на българския модел за разпределение на нормотворческите функции между парламента и правителството”. Специализирал е “Английско търговско право” и “Право на Европейския съюз” в Бъкингамския университет, Великобритания, където е завършил специализацията си с отличие. Специализирал е и “Американско търговско право” в Ню Йорк, САЩ, където също е завършил специализацията си с отличие.

Д-р Петър Илиев е основател и на Счетоводно дружество “Легамакс Акаунтинг” - високоуважавана българска счетоводна къща.

Различни версии плъзнаха в интернет за лансирането на Петър Илиев за първия пост в изпълнителната власт - от президентския секретар - пловдивчанина Пламен Узунов, та чак до влиятелната масонска ложа в Пловдив. Илиев всъщност си е откритие на “Шоуто на Слави” от години, канен е много пъти за мнение. Той е подготвил юридически и прочутия референдум на Слави.

Изглежда логична и версията, че Слави Трифонов и неговите консултанти по съставянето на кабинета са търсили добър юрист, който да е

приемлив за

“Демократична

България”

“24 часа” обаче научи, че групата на Христо Иванов има сериозни резерви към идеята юристът да е бъдещият премиер, макар и с малко странен аргумент - той е и почетен консул на Барбадос в България, а това било офшорна зона.

Петър Илиев бе номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа заради възраженията от “Демократична България” и коалицията около Мая Манолова.

Преподава конституционно право в СУ.

В катедрата го

доведе проф.

Георги

Близнашки,

каза негов колега.

Той е първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на Конституционния съд на Република България по конституционно дело по повод народния представител от БСП Иван Иванов през 2013 г. Приемайки мандата в парламента, социалистът бе получил и назначение като зам. вътрешен министър със заповед на тогавашния премиер Пламен Орешарски.

Петър Илиев е бил и консултант на БСП по конституционни въпроси.