Синът на Сорос: „Отворени Балкани“ създава възможност и за ромите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10035341 www.24chasa.bg

Два меморандума, свързани със Стратегията за приобщаване на ромите, бяха подписани в присъствието на македонският премиер Зоран Заев и вицепрезидента на Фондация „Отворено общество“ (ФОО) Алекс Сорос, син на Джордж Сорос, съобщиха македонската телевизия “Нова ТВ“ и агенция "Фокус".

Първият меморандум е за сътрудничество и насърчаване развитието на ромското предприемачество в Северна Македония. Вторият е за сътрудничество за изпълнение на спешни интервенции в поликлиника "Шуто Оризари".

Според премиера Зоран Заев инициативата за сътрудничество "Отворени Балкани" между Северна Македония, Сърбия и Албания, популяризирана в Скопие, отваря нови възможности за ромите и други хора в този регион.

Алекс Сорос също каза, че се надява, че средствата за изпълнение на проекти за роми ще бъдат увеличени чрез средствата на Европейската комисия и чрез публично-частно партньорство.

Заев подчерта, че подписването на меморандума потвърждава ангажимента на правителството към социални и икономически политики за насърчаване на предприемачеството на ромската общност, както и политики за социално здраве в подкрепа на уязвимите общности. По отношение на първия проект той каза, че правителството признава потенциала на ромското предприемачество и дългосрочната цел е икономическата стабилност на ромската общност.

С проекта за финансова подкрепа за развитие на предприемачеството сред членовете на ромската общност се осигуряват достъпни и благоприятни условия за използване на финансовите ресурси, които се предоставят под формата на изключително благоприятни кредитни линии за безработни лица, регистрирани в Агенцията по заетостта и регистрирани субекти за създаване на условия за нова заетост, подкрепа за формализирането на сивата икономика, както и за насърчаване на предприемачеството в ромската общност.