20 млрд. лв. похарчени от държавата за близо 2 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/10035718 www.24chasa.bg
СНИМКА: Министерство на финансите

Около 20 млрд. лева е похарчила държавата за 28 месеца - близо 2 години. Общата сума на договорите за над 1 млн. лв., сключени от държавните предприятия след проведена обществена поръчка, е 11,505 млрд. лв. без ДДС, са чрез договори, сключени след проведена обществена поръчка, от публични предприятия с доставчици на строителство, стоки и услуги. А сумата на договорите, сключени без обществена поръчка чрез т.нар. „ин хаус“ възлагане е 8,087 млрд. лв. без ДДС.

С оглед големия обществен интерес Министерството на финансите публикува списъка на договорите за периода 01.01.2019 г. – 30.04.2021 година. 

В общите суми не са включени договори, които са с прогнозни цени, както и рамкови договори, чиито цени се определят с приемо-предавателен протокол. Според анализа на разходите на публичните предприятия, извършен от Министерството на финансите и представен на Втория обществен съвет към министъра на финансите, посветен на капиталовите разходи на държавата, общата сума на договорите, сключени от държавните предприятия за този период, са на стойност над 20 млрд. лв., като от тях 11,7 млрд. лв. са сключени с обществени поръчки, а 8,6 млрд. лв. – без обществени поръчки, като в сумите са включени и рамковите договори и тези по прогнозни цени.

Списъкът вижте тук