Двигателите на руския космически модул "Наука" се включили заради софтуерен проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/10035870 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Двигателната установка на многоцелевия лабораторен модул "Наука" са е включила в четвъртък заради краткотраен софтуерен проблем, съобщи пред ТАСС ръководителят на полетите на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) Владимир Соловьов, предаде БТА.

"Заради краткосрочен проблем със софтуера погрешка е изпълнена заповед за включване на двигателите на модула, което доведе до промяна в цялостната ориентация на комплекса", каза Соловьов.
Той уточни, че ситуацията много бързо е била парирана с помощта на двигателната установка на модула "Звезда".
Модулът "Наука" беше изстрелян от космодрума Байконур на 21 юли и в четвъртък се скачи с МКС. След това от НАСА съобщиха, че двигателите на "Наука" неочаквано са започнали да работят в 19 часа и 45 минути московско време. Възникнала ситуация не е застрашила екипажа, уверяват от Роскосмос.
Русия се опитва да успокои международните си партньори, че инцидентът, извел за кратко МКС от курса й, е овладян и увери, че работата по интегриране на новоскачения руски модул продължава, предаде междувременно Ройтерс.
Агенцията отбелязва уверението на Роскосмос, че двигателите на "Наука" са били проверени дистанционно от руските специалисти, за да се гарантира сигурността на екипажа и че МКС е отново на обичайната си траектория.
Соловьов също увери пред ТАСС, че ориентацията на МКС е планираната и че всички системи и на МКС, и на модула "Наука" работят нормално