Асен Василев: Думата "крадец" е много тежка, Тошко Йорданов да се извини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10036024 www.24chasa.bg
Асен Василев. Кадър Би Ти Ви

"Думата "крадец" е много тежка дума и според мен г-н Йорданов трябва да се извини". Това каза служебният финансов министър Асен Василев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. И обясни какво се е случило: "2009 г. се разделихме с инвеститорите във фирмата тогава „Изисърч”, после я прекръстиха „Вариант”. Екипът се раздели на две, половината екип дойде с четиримата основатели на фирмата, половината екип остана във фирмата с инвеститорите. След това започнаха две години правни саги.

Ние ги съдихме в Ню Йорк, съдихме ги в Холандия, те ни сложиха в арбитраж в Лондон. 2011 г., на 7 ноември съдът в Ню Йорк се произнесе в наша полза. След това дойдоха колегите от „Невек”, с които тази двегодишна сага вървеше и казаха - Дайте да се разберем, да приключим всичко, това вреди и на двете фирми. Другите дела още не бяха стигнали в съдебна фаза, още бяха в предсъдебна фаза и ние казахме - Окей, дайте да се разберем.

Един месец по-късно беше подписано между двете фирми приятелско споразумение. То е споразумение между две фирми, то няма нищо общо нито с Наказателен кодекс, нито с нищо друго. Знаете, ако има кражба, трябва да има и намесени прокурори. Това е спор между две фирми, ние ги осъдихме в Ню Йорк, след което другите две дела бяха прекратени с приятелско споразумение, общообхващащо и трите дела. Има едно произнасяне на съд в Ню Йорк и то е в наша полза".

Той беше категоричен, че не е вземал интелектуална собственост:

„Ние ги осъдихме за пари, съдихме ги в Холандия за пари, те искаха да ни съдят в Лондон за пари, цялото нещо завърши със споразумение, така че 2011 г., преди 10 години, този казус между двете фирми е абсолютно затворен”.

Асен Василев допълни, че не знае защо са го атакували: „Не мога да ви кажа защо са решили да ме атакуват, явно са си сменили мнението, след като бях поканен за министър са решили, че сега не съм подходящ, те трябва да кажат защо”.

"Петте приоритета на номинирания за приемиер ми прозвучаха разумно. Те са доста близко до това, което ние сме заложили в проектобюджета, чиято основна философия е да се подготвим за тежка ковид криза през есента, така че да има пари и за здравеопазването, за подкрепа на бизнеса", допълни Василев.

На въпроса защо е отказал предложението да бъде вицепремиер по еврофондовете, той заяви: "Вицепремиер по фондовете означава 90 процента от времето си да прекарваш в разговори с бюрократи, да се говори постоянно с Брюксел какво не работи в еврофондовете, как може то да бъде оправено, което е много хубава и градивна роля., ако имаме солидна основа, на която да стъпим. Проблемът в България е, че докато ние не изчистим кражбите, да градиш е все едно да сипваш вода в пясък - тя просто изчезва. Затова разговорите бяха много ясни - министерството чисто законово е натоварено с ролята да прави контрол над законосъобразното. Финансовото министерство може да проконтролира процесите и дали тези пари се разходват ефективно", каза още той.