Ваксините спасили 60 000 британци

https://www.24chasa.bg/novini/article/10036707 www.24chasa.bg
Британски туристи пристигат в Палма де Майорка. СНИМКА: СНИМКА: РОЙТЕРС

Масовото ваксиниране във Великобритания е предотвратило около 60 000 смъртни случая от коронавирус и около 22 млн. заразявания, съобщи зам. главният медицински директор на страната проф. Джонатан Ван-Там.

Въпреки че всички мерки са премахнати от 10 дни, броят на заразените на Острова намалява. Властите се надяват тази тенденция да е трайна и призовават младите хора между 18 и 25 г. и бременните също да се ваксинират, тъй като в момента те пълнят болниците. От април на бъдещите майки се предлага да се инжектират с “Пфайзер” или “Модерна” и близо 52 000 са го направили, но 171 не са се решили и са стигнали до реанимация след заразяване.

Проучване показва, че 95,5% от възрастното население във Великобритания има антитела срещу COVID, което поражда надежда, че страната е постигнала стаден имунитет. Джонатан Ван-Там обаче предупреди, че е рано да се твърди, че пандемията е зад гърба на Обединеното кралство. Според него ще има още няколко трудни месеца през есента и зимата. До момента 71,4% от възрастното население на страната е напълно ваксинирано, а 88,4% са получили първа доза.