Руски космонавти влязоха за пръв път в модула "Наука" на МКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037081 www.24chasa.bg
Руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров отвориха люка на стиковъчния отсек "Поиск" на Международната космическа станция (МКС) и пристъпиха към първата си космическа разходка за 2021 г.

Руските космонавти Олег Новицки и Пьотър Дубов, които пребивават на борда на Международната космическа станция (МКС), за пръв път влязоха в многоцелевия лабораторен модул "Наука", съобщи днес Роскосмос, цитирана от ТАСС и БТА.

Според съобщението на космическата агенция на Русия се предвижда двамата да извършат контролен оглед на обитаемите части на модула, да вземат проби от въздуха и да инсталират агрегат за пречистване на въздуха.
     Модулът "Наука" потегли към МКС на 21 юли от космодрума "Байконур", а вчера се скачи със станцията. Скоро след скачването от НАСА съобщиха, че двигателите на модула са заработили непреднамерено и неочаквано. От Роскосмос обясниха, че продължава процедурата от преминаване на модула от режим "полет" в режим "скачен с МКС" и че двигателите са се включили за кратко поради срив в програмното осигуряване.