Само част от химикалите са се взривили миналата година в Бейрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037123 www.24chasa.bg
Взривът в Бейрут СНИМКА: Ройтерс

Количеството амониев нитрат, взривило се на пристанището в Бейрут през миналата година, е една пета от първоначалната доставка там през 2013 г. Това установява доклад на ФБР с дата 7 октомври 2020 г., с който се е запознала агенция Ройтерс.

Това засилва съмненията, че голяма част от химическото вещество е изчезнала. С наближаването на 4 август - първата годишнина от експлозията, убила над 200 човека, ранила хиляди и опустошила цели бейрутски квартали - много въпроси остават без отговор. Сред тях е как толкова голямо количество амониев нитрат, който може да се използва за изготвяне на изкуствени торове, но и на бомби, е стояло необезопасено на склад години наред в столицата.
Според ФБР взривилото се количество е около 552 тона, което е значително по-малко от разтоварените през 2013 г. от руски транспортен кораб 2754 тона. Докладът на американската агенция не дава обяснение на какво се дължи несъответствието и къде са отишли останалите количества.
На заявка за разяснение говорител на ФБР е насочил репортера на Ройтерс към ливанските власти. Запознат с доклада неназован висш представител на Ливан е казал, че е съгласен със заключенията на ФБР.
И преди мнозина официални представители на Ливан са изказвали в частни разговори предположения, че част от първоначалното количество е било откраднато. Има и хипотеза, че само част от химикала се е взривила, а останалата е била разпръсната в морето.