Президентът на Тунис обеща, че няма да се превърне в диктатор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037525 www.24chasa.bg
Каис Сайед СНИМКА: Ройтерс

Туниският президент обеща, че няма да се превърне в диктатор и отхвърли обвиненията, че е извършил преврат, предаде Ройтерс.

Тунис изпадна в политическа криза, след като президентът Каис Сайед уволни премиера и суспендира парламента за 30 дни, поради което основните партии го обвиниха в преврат.
Критиците на Сайед настояват той да направи някои стъпки като назначаване на временен министър-председател и оповестяване на пътна карта за прекратяване на извънредните мерки.
"Познавам конституционните текстове много добре, зачитам ги и ги преподавах и след всичкото това време няма да се превърна в диктатор, както някои казват", заяви бившият преподавател по право, цитиран от президентството.
Тревогите във връзка с правата и свободите в Тунис се засилиха в петък след ареста на парламентариста и влиятелен блогър Ясин Аяри и обявяването на разследвания за предполагаемо насилие от страна на протестиращи срещу действията на Сайед на демонстрация в понеделник. Военните съдебни власти съобщиха, че Аяри е бил задържан по силата на съдебно решение, издадено преди три години за очерняне на армията.
Въпреки политическата криза няма признаци за безредици в Тунис след протеста пред парламента в понеделник.
В петък Сайед промени вечерния час, въведен заради COVID-19, като вече той ще започва в 22 вместо в 19 часа.
САЩ призоваха туниския президент да представи ясна пътна карта, бързо да премахне извънредните мерки и да поднови работата на парламента, посочва агенцията, позовавайки се на изказване на говорителката на Държавния департамент Джалина Портър.