Аерозолна китайска ваксина се оказа безопасна в първата фаза на изпитванията върху хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037564 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Китайска аерозолна аденовирусна векторна ваксина срещу COVID-19 се оказа безопасна в първата фаза на клиничните изпитвания, съобщава Радио Китай.

Ad5-nCoV е разработена съвместно от Академията за военномедицински науки, уханската болница Джуннан и други институции в Китай. Първоначалните опити с животни показаха, че една доза от ваксината предпазва от репликации на SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища.

Според статия в онлайн списанието „Lancet Infectious Diseases“ в клиничното изпитване се включили 130 доброволци, разделени на случаен принцип в пет групи, които били ваксинирани с интрамускулни инжекции, аерозолна инхалация или и двете. Учените посочват, че една доза от аерозолна ваксина се равнява на една пета от интрамускулната и предизвиква силен имунен отговор. Според представител на Военномедицинската академия вдишваната ваксина няма нежелани реакции като болка в ръката и подувания. Освен това дозата е много малка, което значително може да увеличи производството и да реши проблема с отпадъчните спринцовки.

В момента ваксината преминава втора фаза на клиничните изпитвания.