Язовирът Гъджоуба отбеляза 40-та годишнина от пускането му в експлоатация

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037579 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Язовирът Гъджоуба, най-голямата ВЕЦ на река в света и първият мащабен проект за контрол на водите на главната артерия на р.Яндзъ, в петък отбеляза 40-та годишнина от пускането му в експлоатация. Инженери и експерти отбелязаха, че това е един от най-важните и големи проекти на Китай в опазването на водите, съобщава Радио Китай.

Язовирът Гъджоуба се намира в Ичан, провинция Хубей, между горното и средно течение на р. Яндзъ. Лу Джаоцъ, първият главен инженер на ВЕЦ Гъджоуба обясни, че от началото на строителството през 1970 г., до пускането в експлоатация на първия блок през 1981 г. и пълното завършване на целия проект през декември 1988 г., в процеса са участвали повече от 100 000 специалисти от цялата страна.

Общата дължина на язовира е 2606,5 м, максималната височина 53,8 м, а капацитетът на резервоара 1,58 милиарда куб.м. След завършването му той е предотвратил 60 наводнения, като ефективно помага в защитата на живота и имуществото на хората по средното и долно течение на Яндзъ. В същото време ВЕЦ Гъджоуба е с инсталиран капацитет от 2,735 милиона киловата и генерира средно 16 киловатчаса електроенергия годишно.

„С язовира Гъджоуба за китайския народ започна нова ера в развитието на хидроенергията. Ние ще продължим да даваме своя принос за по-светлото бъдеще на света в тази област“, подчерта Сян Къ, заместник-директор на ВЕЦ Гъджоуба.