Петър Илиев, когото очакваха за премиер, ще е част от новото правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037731 www.24chasa.bg
Филип Станев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Кадър БНТ.

Петър Илиев, за когото вчера до последния момент се смяташе, че ще е кандидатът за премиер на "Има такъв народ", вероятно ще бъде предложен отново за министър(в първия проектокабинет на Трифонов той бе предложен да оглави Министерството на правосъдието - бел. ред.). Това се разбра от думите на депутата Филип Станев пред БНТ. Той отрече неофициалните информации, дошли в петък от другите партии, че тъкмо Илиев до последно е щял да бъде издигнат за поста и обяви, че Николов е кандидатурата, определена преди 12 дни. Снощи във фейсбук пост Слави Трифонов заяви, че от две седмици бил определен този кандидат.

"Случилото се вчера не беше никакъв сценарий. Трябваше да се спази една конституционна процедура и това и стана. Трябваше да се действа категорично, спокойно и хладнокръвно заради всичките тези слухове, които витаеха в публичното пространство, изречени неверни твърдения, изречени обвинения и неистини. Как да оттеглим Петър Илиев, като ние не сме го номинирали? Странно откъде дойде тази информация. Това е фигурата на премиера (б.р. Пламен Николов) от 12 дни. С Николов работим повече от 3 години, той е един от топекспертите, които изготвиха програмата, която има нашият политически проект. Името на Петър Илиев не бе лансирано, не бе обсъждано".

Това каза Филип Станев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

"Сравнение между Николай Василев и Пламен Николов е много трудно, не сама в политиката, а и в живота. Това са две отделни персони с отделни кариери и професионални компетенции. Те са с различни профили - допълни той. - Единият е бил действащ политик и е заемал министерски постове, бил е част от НДСВ, другият е нямал до този момент реално действаща политическа функция".

"При Асен Василев е дългата ръка на английското правосъдие. С него са водени 3 разговора, канен е бил само веднъж в проекто кабинет. Информацията, която изнесохме от парламентарната трибуна в лицето на моя колега Тошко Йорданов, ние я научихме буквално предния ден", каза още той Станев.

"Не знам защо така рязко се смени отношението на Христо Иванов. В първия ни разговор от ДБ заявиха, че нямат претенции за конкретни лица, за министерски кресла, дайте да говорим за това, което ще направим. Те не са и искали да знаят имена. И изведнъж тази декларация - вземете тримата министри от служебния кабинет. Откъде дойде това?", сподели той. И обясни, че в състава на новия кабинет няма да има никой от служебните министри. Той потвърди, че в него ще има и лица, предложени в първия вариант на правителство с премиер Николай Василев.