Стефан Янев: Ако премиерът е консенсусен, правителството ще е с дълъг хоризонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/10038402 www.24chasa.bg
Янев говори пред журналистите на поляните над родопското село Гела, където днес се провежда националното гайдарско надсвирване. Снимки Авторът

"Личността на премиера е от изключителна важност, дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа от парламента, за да може да бъде съставено правителство. И този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи промените, които смята за необходимо да направи. Защото се страхувам, че ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза, задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза". Това обяви служебния премиер Стефан Янев пред журналистите на поляните над родопското село Гела, където днес се провежда националното гайдарско надсвирване.

Той още веднъж декларира, че не познава номинираният от "Има такъв народ" Пламен Николов за премиер.

" Нямал съм честта дори да разговарям с него, независимо че човека е народен представител. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех. Да има качества и нерви, да бъде в състояние да води.", добави Янев.

Служебният премиер заяви, че очакванията му са народните представители да намерят помежду си "онази сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или групи по интереси и мнозинства, така че да има едно стабилно управление, което да отговаря на очакванията на българските граждани". Като подчерта, че българите искат промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство е започнало.

"Не искам да звуча като ментор на едно правителство, но приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, на практика до голяма степен повтарят свършеното от служебното правителство, защото и по отношение на подготовката за бъдещата вълна при неблагоприятно развитие на ковид криза, и по отношение на плана за възстановяване и развитие нещата са, до голяма степен нещата свършени. И от тук нататък могат да бъдат само продължени. По същия начин стои въпроса и с пенсиите. На практика, буквално в четвъртък приехме предложение за промяна на държавния бюджет, което включва и бюджета на Националното обществено осигуряване. Така че в голяма степен мисля, че основата е положена. При добро желание от парламента всички неща могат да се случат в обозримо бъдеще, от порядъка на месец - два", коментира Янев.

На въпрос дали ще има министри от служебния кабинет в редовното правителство Янев заяви, че това е въпрос на приоритети и разговор между партиите.

Стефан Янев откри 18-ото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни.

"Както казват родопчани - без гайда нищо не става. Радвам се да ви приветствам от името на домакините, които съм сигурен, че ще демонстирарат типичното родопско гостоприемство. Искам да споделя обаче и това, което виждам - голямо мнозинство от хората, които са от цялата страна, не само родопчани, но и всички българи, обичащи традициите и родопската музика.

Това е радващо и показателно, защото освен традициите и музиката, виждам и среща на поколенията, виждам и млади и стари, както сред изпълнителите, така и сред публиката. Това е важно, това е което ни крепи, това е което ни прави българи", каза в словото си от сцената Янев.

В надсвирването участват над 50 гайдари в три възрастови групи. Журито се оглавява от проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив.

На поляните има десетки статици палатки и сергии. Десетки са и скарите. Търговците продават кебапчета и кюфтетата на цена 2 лв., свинската пържола е 7 лева, а кило чеверме с кост е 30 лв., а без кост прекомерните 60 лв.