Гърция засилва противопожарните мерки на фона на рекордни горещини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10038617 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay


Гръцките власти наредиха изпращане на допълнителни противопожарни патрули и инспекции на инфраструктурната поддръжка на фона на продължаващата гореща вълна в страната, предаде Асошиейтед прес.
Спешните мерки включват създаване на повече климатизирани зони на открито за обществеността в градовете и бежанските лагери, въпреки че усилията са затруднени от противоепидемичните ограничения за събиране на хора.
Температурите в Гърция и съседните страни в Югоизточна Европа се очаква да се покачат до 42 градуса в понеделник, а горещата вълна се очаква да трае около седмица.
Официални представители заявиха, че допълнителните инспекции имат за цел да предотвратят спиране на водата и тока, тъй като повишената употреба на климатици подлага на изпитание енергийния капацитет на страната.
"Това е опасно метеорологично явление. Казваме го от началото на седмицата", заяви Теодорис Колидас, директор на Националната метеорологична служба на Гърция.
На фона на високите температури три отделни пожара повредиха домове в Южна Гърция тази седмица край Атина и западния град Патра.
Заместник министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас заяви, че климатичните промени увеличават риска от пожари.
"Обикновено (в средата на лятото) имаме около 50 пожара дневно и много от тях са при трудни условия. Този брой видимо нараства всяка година", заяви той.
"Това е феномен, който постепенно се влошава. Климатичните промени сега са климатична заплаха. Казвам го навсякъде, където отида. Ние имаме отговорността да защитим страната", подчерта Хардалиас.
На свой ред министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис призова гражданите да се въздържат от всякакви дейности, които биха могли да причинят пожар, съобщава в. "Катимерини".