Тежки боеве в най-малко две афганистански провинциални столици

https://www.24chasa.bg/novini/article/10039635 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Тежки боеве се водят в най-малко две столици на провинции в Афганистан, съобщиха днес местни служители, цитирани от ДПА.

В южната провинция Хелманд талибаните все още се бият с правителствените сили в няколко района на град Лашкардах, съобщиха местни представители. Бунтовниците предприеха офанзива срещу града преди около четири дни.

Повече от 100 ранени цивилни бяха приети в болници в Лашкардах през последните четири дни, каза ръководителят на здравната служба на провинцията д-р Закир Якин, по информация на БТА.

В западната провинция Херат бунтовниците се бият с проправителствените сили само на няколко километра от центъра на едноименната провинциална столица, каза местният съветник Гулам Хабиб Хашими.

Талибаните са предприели в четвъртък атаки срещу районите Инджил и Гузара, добави Хашими.

Тази сутрин правителствените сили успяха малко да разхлабят обръча около град Херат, който е третият по големина град в Афганистан с 600 000 жители, отбелязва АФП. Талибаните обаче извършиха днес повторно нападение срещу бюрото на ООН в града, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия "Толо нюз", която цитира представители на афганистанското министерство на отбраната.