ЮНЕСКО добави 34 нови обекта към списъка на световното наследство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10039854 www.24chasa.bg

Комитетът за световно наследство включи 34 обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО по време на разширената 44-та сесия, която бе закрита в петък с добавянето на част от древната граница на Римската империя – Дунавския лимес.

Тазгодишната сесия бе председателствана от Китай и Комитетът разгледа 45 нови предложения, сред които кандидатурите от 2020 г. и 2021 г. В Списъка на световното културно и природно наследство бяха вписани 29 културни и пет природни обекта, а три бяха разширени.

Единствената кандидатура на страната-домакин, древното пристанище Цюанджоу, получи така желаната титла миналата неделя. Комитетът одобри и предложението за разширяване на границите на Хубей Шъннундзя, който се намира в националния природен резерват Чунцин Улипо и бе добавен в Списъка през 2016 г.

На тазгодишната си сесия Комитетът взе и едно изключително рядко решение – да отнеме титлата на Ливърпул като обект на световното наследство „заради необратими загуби на атрибути, придаващи изключителната стойност на обекта“.

Бе поет и ангажимент Националният парк Салонга в Демократична република Конго да бъде изваден от Списъка на застрашеното световно наследство, тъй като са направени достатъчно подобрения в опазването му.

Рошия Монтана в Румъния, мина за добив на злато от Римската империя, бе включена едновременно в Списъка на световното наследство и Списъка на световното наследство в опасност в очакване да се премахнат заплахите от разрушаването на обекта, породени от възможни минни дейности.

Миналогодишната сесия на Комитета бе отложена заради пандемията от COVID-19 и тази година удължена на 15 дни, т.е. от 16 до 31 юли.

С тазгодишните 34 нови места общият брой на обектите в Списък на световното наследство на ЮНЕСКО достигна 1 154.