Филип Станев: Петър Илиев никога не е предлаган и обсъждан като кандидат за премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/10040180 www.24chasa.bg
Филип Станев

Спешно ще редактираме Плана за възстановяване, каза зам.-председателят на ИТН

Партията обмисля да редуцира и структурите в Министерския съвет

Депутатът от "Има такъв народ" Петър Илиев е бил номиниран единствено за правосъден министър и никога  партията не е обсъждала или предлагала името му за кандидат за премиер. Това заяви зам.-председателят на ИТН Филип Станев пред БНР по повод на твърдения на Николай Хаджигенов от "Изправи сеБГ! Ние идваме!", както и на Христо Иванов от ДБ, че кандидатурата на Пламен Николов е била решена в последния момент преди ръководстсвото на партията да отиде при президента в петък за връчването на мандата.

"Г-н Николов който, сега е номиниран за пемиер и дано да бъде избран, 12 дена преди да бъде представена публично тази кандидатура, той  беше наясно, че ще се занимава с тази дейност. Прие я с удоволствие и огромна отговорност", обясни Станев и допълни, че подобно говорене обърквало целия процес и разговори.

По казуса от изминалата седмица с искането на "Демократична България" от ИТН да назначи конкретни министри в 3 от министерствата, Станев заяви, че е време "политиката в България да спре да се прави  по този пазарски начин и да има договорки".

Ако ще маскираме модела на ГЕРБ зад посоката, че сме умни, красиви и че сме градската интелигенция, е грешно, коментира още той. 

На въпрос дали крайният подход, който е приела партията - да задава посоката и да иска безусловна подкрепа без компромиси от нейна страна, не е грешен, Станев обясни, че целта на ИТН е да носи пряко отговорността - "за да кажем, когато успеем, че може, а ако не успеем  - да си понесем отговорността". 

За ИТН не било проблем да си тръгнат, ако не получат нужната подкрепа, но са категорични, че няма да останат във властта и да преговарят с ДПС или с Христо Иванов. 

На въпрос защо не представят списъка с имената си за министри на останалите политичски партии, които заявиха, че ще решат финалната си подкрепа от това, зам.-председателят на ИТН бе лаконичен, че отново имао вглеждне в персоните и фигурите, а не върху това, което ще првят тези хора. Освен това щяло да започне "търсене под вола теле" за всеки от кандидатите, а сега не трябвало да се създава допълнително напрежение и интрига.

"Всички скоро ще видите тези хора и конкретните персони и тогава ще разберете за какви хора става въпрос - с висок морал и отговорност, освен професиналисти", допълни той.

Обясни и че министри от служебния кабинет няма да има.

Една от основните задачи на партията обаче ще бъде да редактира Плана за възстановяване в спешен порядък, защото сегашният бил "много зле".

Този план не става в сегашния му вариант и трябва да се преработи", заяви Станев. 

На въпрос дали партията предвижда кардинални промени в структурата на Министерския съвет, Станев обясни, че е нужна "известна редакция на организационните структури" и допълни, че по отношение на министерствата трябвало да се мисли в посока към тяхната редукия. 

Партията ще работи активно и за въвеждането на електронното правителство, с което ще се редуцира и чиновничеството, допълни той.

Станев коментира и протеста, с който бяха посрещнати на "Дондуков", след като излязоха от президентсвото в петък.

Аз съм за гражданите да протестират, но малко по-цивилизовано, защото ако удариш някого с пълна бутилка с вода можеш да му изкараш окото. Хубаво е да има протести, именно заради тези от миналото лято вероятно събитията сега са такива, каквито са, но протестиращите в петък  бяха една шепа хора, които бяха изпратени там, каза Станев.