Поредно поскъпване на газа. От днес увеличението е с 15,34%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10040680 www.24chasa.bg
Открито заседание за цената на природния газ за август. Онлайн изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов прави прогнози за бъдещи поскъпвания.

Природният газ за август поскъпва с 15,35% и цената от днес е 57,60 лв. за мегаватчас, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Поредното увеличение е обосновано от продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. В съобщението на КЕВР  се цитира изявлението на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов на заседанието от 29 юли. Тогава той заяви, че след 9 юли, когато компанията внесе заявление за цена от 1 август от 55,84 лв., на европейските газови пазари горивото вече струва над 35 евро за мегаватчас. За 22 дни цените са се променили така, че газовата компания е предложила горивото да поскъпне от 11,81 на 15,34%. 

Прогнозите, които съобщава Павлов са, че за месеците септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/мвтч. Котировките на суровия петрол продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара/барел, зявява той.  Павлов подчерта, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава значително значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.

В утвърдената цена на природния газ от 57,60 лв./мвтч са включени  цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи, таксата за „обществена доставка“ и  компенсирането на разходите   за съхранение на газ  в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.