В САЩ няма да се върнат към локдауните

https://www.24chasa.bg/novini/article/10041102 www.24chasa.bg
Д-р Антъни Фаучи СНИМКА: Ройтерс

САЩ няма да се върнат към локдауните въпреки нарастващите рискове от варианта Делта на коронавируса, заяви днес Антъни Фаучи, водещият американски експерт по заразни болести, предаде Ройтерс.

"Не мисля, че ще станем свидетели на локдауни", каза Фаучи, който е и директор на Националния институт по алергии и заразни болести, в предаването "Тази седмица" (This Week) на телевизия Ей Би Си.

"Смятам, че имаме достатъчния процент хора в страната - недостатъчен за да разбием епидемичния взрив - но според мен все пак достатъчен, за да не позволим да изпаднем в ситуацията, в която бяхме миналата зима."

Макар Фаучи да не смята, че САЩ ще трябва да затварят отново, както стана миналата година, той предупреди в ефира на Ей Би Си, че "нещата ще се влошат" с оглед на продължаващото разпространение на варианта Делта, предаде БТА.

"В нашата страна имаме сто милиона души, които имат право да бъдат ваксинирани, но които не се ваксинират", каза той.

Средният брой на новите случаи, който се отчита всеки ден, почти се е удвоил за последните десет дни, а броят на хоспитализираните пациенти в много щати рязко се увеличава, става ясно от анализ на Ройтерс.